luni, 22 februarie 2016

Protejarea Familiei prin revizuirea Constitutiei Romaniei. Cuvant pentru apararea familiei.

"Comitetul de initiativa pentru promovarea propunerii legislative a cetatenilor privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din
Constitutia Romaniei" a propus un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei Romaniei care defineste casatoria ca fiind uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie. Initiativa este exercitata in temeiul art. 150 din Constitutie. Proiectul de lege, expunerea de motive si avizul Consiliului Legislativ au fost publicate in Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015.
Aceasta initiativa legislativa isi propune sa defineasca fara nici un echivoc casatoria. Conform actualului articol 48 alineat 1 din Constitutie: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."
Consideram ca "soti" este un termen deschis interpretarilor in contextul international din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja si sprijini nasterea si cresterea generatiilor viitoare, consideram ca acesta trebuie inlocuit cu formularea din intiativa noastra legislativa. Proiectul de lege propus revizuieste articolul 48, alineat 1, din Constiutia Romaniei astfel: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."
Familia, intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, este singura relatie interumana ce asigura mediul propice nasterii, cresterii si educatiei generatiilor viitoare. Ca institutie fundamentala a societatii, ea asigura continuitatea poporului roman. Mai mult decat atat, familia este locul in care valorile si traditiile societatii sunt transferate copiilor, iar traditiile si valorile romanesti au, la baza lor, familia intemeiata pe casatoria intre un barbat si o femeie.






Acest rol primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei Romaniei are nevoie de protectia noastra, a tuturor, in fata tendintelor societatii moderne de a-i diminua importanta. Faptul ca e nevoie de aceasta clarificare a exprimarii in Constitutia Romaniei arata riscul de degradare a conceptului de familie, degradare ce va lasa urme adanci si grave in societatea romaneasca atat de mult incercata.
Familia reprezinta mai mult decat iubirea dintre soti; ea are o structura publica, roluri si functii juridice, reguli si roluri sociale. Toate acestea, pe termen lung, asigura dezvoltarea optima si continuitatea societatii. Pentru noi, romanii, familia nu este "un stil de viata", ci este legata fundamental de calitatea de parinti. Daca acest rol esential nu mai este luat in considerare, familia se reduce la o simpla recunoastere guvernamentala a afectiunii dintre doi cetateni, iar modul in care generatiile viitoare se vor dezvolta devine incert.
Comitetul de initiativa este format din 16 membri si este multiconfesional: ortodocsi, catolici, greco-catolici, baptisti si penticostali. Numele membrilor sunt: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor.
Initiativa de revizuire se bucura de sprijinul cultelor din care membrii comitetului de initiativa fac parte si este promovata de "Coalitia pentru Familie", o miscare civica fara personalitate juridica, independenta de orice partid politic si neafiliata confesional, deschisa celor care impartasesc valorile familiei. Din Coalitia pentru Familie fac parte ONG-uri precum Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia PRO VITA - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

Presedintele Comitetului de Initiativa,
Mihai Gheorghiu
Pentru contact si detalii:
contact@coalitiapentrufamilie.ro
www.coalitiapentrufamilie.ro


.


Frati crestini, In epistola catre Efeseni, Apostolul neamurilor ne spune despre nunta: "De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic, in Hristos si in Biserica" (Efeseni 5, 31,32). "In acest sens,  predica Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, trebuie inteleasa si cultivata legatura sfanta care exista intre taina familiei si taina Bisericii ca viata in comuniune. Faptul ca Mantuitorul nostru S-a nascut in istorie din femeie ca un copil si a crescut intr-o familie ne arata de ce toti termenii fundamentali ai relatiilor spirituale in Biserica sunt imprumutati din familie: parinte spiritual, mama sau maica spirituala, frate si sora spirituala, fiu si fiica spirituala. Prin urmare, fara taina familiei nu poate fi inteleasa nici taina Bisericii ca familie spirituala a iubirii fratesti in Hristos, Fiul Tatalui ceresc, nascut ca Om din Mama-femeie."
Apostolul Ioan evanghelistul invata ca "Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire" (I Ioan, 4,8). Familia este prima comuniune de iubire a omului, intai a parintilor, apoi a copilului. Familia este adunarea tuturor madularelor intr-o singura inmanunchiere, care este iubirea slujitoare catre celalalt si catre Dumnezeu. Iubirea din familie pregateste pentru iubirea si slujirea seamanului, pentru iubirea adevarului care este Iisus Hristos Domnul. Vocatia de iubire si de slujire a familiei este marea sa virtute, adevarul si puterea ei de a dainui.
Parintele Dumitru Staniloaie ne spunea: "Cred ca legatura intre barbat si femeie, care produce un copil, nu este doar o legatura trupeasca, ci se traieste si in mod crestin, cu raspunderea acestui act prin care dau nastere unui copil de care vor avea grija. Ei se angajeaza reciproc la toate grijile, la toate oboselile si la toate eforturile pe care le va angaja rodul acestei uniri. […] Se spune in Geneza «si vor fi amandoi un trup», dar trup aici nu are numai sens de trup material, ci vor fi amandoi o unitate. Spune undeva Sfantul Ioan Gura de Aur: «Omul nu este intreg daca este numai barbat, nu este intreg daca este numai femeie. Omul intreg este barbat si femeie»."
Lumea de astazi vrea sa excluda Biserica si credinta din societate. Dar noi stim ca acolo unde nu este Dumnezeu, nu mai exista nici om. Pierderea chipului lui Dumnezeu duce la pierderea chipului omului si la dezumanizarea lumii. Individualismul si orgoliul libertatii egoiste ale societatii contemporane vrea sa impiedice afirmarea acestui chip. Adevarul fiintei umane este acela de a fi "dupa chipul si ase­ma­na­rea" lui Dumne­zeu (Fa­­cerea 1, 26-27). Chipul adevarat al omului este deci asemanare si urmare a lui Hristos Domnul. Doar asa putem ajunge sa privim chipurile semenilor in adevar. Familia, "biserica de acasa", cum a numit-o Sf. Ioan Gura de Aur, este astfel slujire a chipului celui adevarat al omului. 

Mobilizati de credinta noastra in Hristos si de datoria pe care o avem, de a lasa drept mostenire copiilor nostri o societate a respectului fata de viata si familie, Coalitia pentru Familie a demarat o initiativa cetateneasca de revizuire a articolului 48 alin. (1) din Constitutie, in sensul urmator :

Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora, si pe dreptul si indatorirea parintilor de a sigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

  Initiativa noastra de revizuire a Constitutiei vine in sprijinul afirmarii credintei noastre, in apararea temeiurilor crestine ale familiei si ale societatii. Chemarea la referendum a poporului este pe deplin intemeiata de gravitatea agresiunii impotriva familiei si a traditiei crestine milenare a poporului roman. A apara in acest mod familia in Romania, inseamna totodata a contribui la aparea intregii civilizatii europene crestine, care este astazi la un moment de cumpana. 
Frati si surori, va rugam sa luati aminte la chemarea noastra si sa dati ajutorul vostru la implinirea actiunii noastre comune, pentru a putea lasa copiilor nostri o lume mai buna.
 Doamne ajuta!

Pentru contact si detalii:
contact@coalitiapentrufamilie.ro
www.coalitiapentrufamilie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu