duminică, 7 august 2011

,,Teroristii" culturii romane si la Bistrita.

Nu mai este o mirare pentru nimeni ca Patapievici, Plesu sau juniorul Cornea darama stalpii culturii romanesti de genul lui Eminescu sau Paunescu punand in fata calutii cu fund nazist pe simezele americane sau europene. La ei e o obisnuinta in a denigra tot ce este romanesc, national si patriotic si asta pe multi bani primiti tocmai de la conducerea statului roman pe care il denigreaza pe taramul artei si culturii sau cu bani de la fundatii antiromanesti de genul lui Soros( antiromanismul nu se mai invata acum doar la Moscova). Nu e o mirare la acestia pentru ca le cunoastem sorgintea ce ii face sa-si uite tara in care s-au nascut, au crescut si s-au format. (sunt doar o minoritate in idei a unor minoritati care traiesc in pace cu romanii). Mirare imi este ca si pe plan local se gasesc oameni de cultura (de partid si de stat) care incearca sa demoleze cultura si arta romaneasca. Ultimul exemplu mi-a fost dat sa-l aud in cadrul simpozioanelor organizate pentru a marca in aceasta saptamana cultura si arta chineza. Pe langa ineptiile la adresa poporului chinez catalogat ca si popor de tarani si primitivi in cultura mi-a fost dat sa aud si jigniri grave ce pot intra in categoria terorismului cultural la adresa tarii noastre. Daca "poporul de tarani" chinezii au creat scrisul,tiparul, praful de pusca, marele zid (cu sute sau mii de ani inaintea "civilizatilor" din Europa) si multe altele inaintea egocentristilor europeni si americani, cultura populara romana s-a transmis din generatie in generatie cu aceeasi forta si vitalitate in ultimele sute de ani chiar daca taranul roman a fost mai mereu sub ocupatie straina.

Sa ma explic. Acelasi om de cultura (de partid si de stat) sustine ca mirifica  "Coloana a Infinitului’’ creata de Brancusi nu este de sorginte populara si nu are legatura cu "Stalpii Cerdacului’’ din Hobita ci ar fi doar o "furaciune-copiere" grosolana dupa model indian. Iar ca ineptiile sa fie si mai evidente "Domnisoara Pogani" ar fi doar o metaforizare a formelor si spiritului african "copiate" de genialul Brancusi cand cica asculta in procesul creatiei muzica tribala africana in locul cunoscutelor doine si sarbe muntenesti. Acelasi personaj mai face o afirmatie socanta: cultura populara maramuresana nu ar fi deloc originala, este doar o cultura modesta a lemnului, fiind imprumutata de te miri de unde din lume, uitand ca aceasta zona romaneasca cu oameni mandri nu a fost cucerita de romanii lui Traian si nici de armata imperiala austro-ungara (nu in totalitate si doar pe perioade scurte). La auzul acestor enormitati nu poti decat sa te crucesti si sa-ti pui intrebari? "Omul era obosit, este sub influenta halucinogena sau este co-interesat sa denigreze tot ce e bun in cultura romaneasca fiind ori platit sa faca asta ori o face din "micime" si  constientizare a lipsei de importana a propriei persoane, dorind sa iasa in evidenta cu afirmatii socante?’’
Regretabil este ca dupa distrugerea valorilor nationale din domeniul material de catre fortele de ocupatie de dupa 89 (germani, rusi, americani,etc) de genul sistemului financiar-bancar, a sistemului de aparare, al intreprinderilor si economiei in general, plus vanzare resurselor energetice occidentalilor si altor mari puteri, inclusiv la germani, americani si rusi, de mai multi ani incoace se atenteaza si la sufletul si simtirea romanilor prin distrugerea valorilor morale si culturale. Daca prin distrugerea unor zgarie-nori gruparea criminala a fost catalogata pe buna dreptate - grupare de teroristi internationali cum putem cataloga un grup de oameni care in public incearca sa distruga valori mult mai importante, decat ca un "grup de teroristi culturali ce trebuie incarcerati in penitenciarul oprobiului si stigmatului public national". Cu siguranta genul acesta de oameni de cultura este sustinut si finantat de cei care vor sa stearga de pe fata pamantului neamul romanesc iar terorismul cultural alaturi de cel din sistemul de invatamant  si sanatate(mintala) fac parte din metodele de asasinare a inimii si sufletului unui popor, in speta a celui roman.
Terorismul cultural si ideologic este mult mai grav si periculos decat terorismul armat, cand se ucid zeci sau sute de persoane nevinovate. Aici se ucide sufletul si spiritul unei natii, a unui popor intreg, a unei civilizatii milenare, chiar daca e de sorginte populara si nu a baronilor, contilor si sfertodictilor scoliti la Viena sau Paris cu bani de pe mosia lui tata in secolul 19 sau cu bani de la firma lui mama si de la "partidul stat-FSN-de sorginte neostalinista" in secolul 21. Acesti oameni care se doresc a fi repere de moralitate si onestitate si calauzitori ai sufletului unui popor pot face mult mai mult rau decat o intreaga armata navalitoare, prin coruperea si pervertirea tinerilor si inversarea valorilor morale si culturale nationale.
Acestora le spun ca respectul, stima de sine si adevarata pretuire nu o primesc la Berlin unde vor fi "auslanderi" si apelati cu "aslo" sau "saize" si nici la Madrid unde vor si "estrahero" sau la Paris unde vor fi catalogati ca si "pomanagi de merde" ori cate diplome si doctorate cumparate vor avea. Valoarea lor va fi apreciata tot la Bucuresti, Cluj sau Bistrita printre oamenii locului si ai nemului din care se trag.
In rest vor fi niste mameluci ratacitori prin lume, cantatori ai spiritului european si american, pe euro sau dolari,  ai superioritatii rasei ariene si civilizatiei invingatorilor.
 Marile spirite si genii ale neamului romanesc si-au iubit tara chiar daca, unii, au murit departe de ea si au fost patrioti, indiferent ca vorbim de Balcescu, Eminescu, Iorga, Brancusi, Eliade sau Ionesco.
 PS. - Doar mercenarii romani-nelatini, stransii din tot imperiul Roman spuneau "unde e bine acolo mi-e patria" si de aceia s-a prabusit cel mai mare imperiu al tuturor timpurilor, la fel cum se vor prabusi si imperile ce au impresia conducerii de moment a mapamondului, iar "revansa" pacifista a Chinei, Indiei si Braziliei se apropie.   


 Marius Chiuzan - jurnalist independent (fara scoala de arta si cultura de stat-degeaba)...

Un comentariu:

  1. Subscriu la toate ideile acestui articol! Este o analiza cu care muti romani sunt de acord! ( Semnez>Den Siao Pin )

    RăspundețiȘtergere