Silviu Morariu, şeful Departamentului de Sănătate al PC: Solicităm CSAT analiza în regim de urgenţă a situaţiei din sistemul sanitar românesc.
Ansamblul măsurilor promovate de Guvernul Boc, la iniţiativa ministrului Sănătăţii Attila Cseke, constituie un Atentat la Siguranţa şi Sănătatea Poporului Român ce pune în pericol însuşi viitorul acestui popor. Atentatul la sănătatea publică constituie faptă penală.Solicităm Consiliului Suprem de Apărare al Ţării analiza în regim de urgenţă a situaţiei din sistemul sanitar românesc, iar preşedintelui jucător declanşarea demersurilor pentru demiterea în regim de urgenţă a ministrului Sănătăţii Cseke Attila.
Sistemul sanitar de sănătate a ajuns în această situaţie din cauza măsurilor inconştiente pe care ministrul Sănătăţii şi Guvernul Boc le-au luat:
1. Reducere cu 10% a numărului de paturi de spital, aproximativ 9.000 - 10.000 de paturi. Acesta va determina, contrar celor declarate de oficialii Ministerului Sănătăţii, o reducere cu 10% a personalului medical din unităţile sanitare cu paturi, secundar reducerii veniturilor acestor unităţi sanitare.
2. Creşterea nejustificata a preţurilor la medicamente. Este pentru prima dată, în istorie, când se utilizează un curs de schimb leu-euro peste cursul de schimb al BNR, de 4,25, pentru calcularea preţului de referinţă al medicamentelor. Stabilirea unor preţuri prohibitive ale medicamentelor după introducerea coplatei – creşterea cu peste 700% la unele produse. Toate acestea, impuse pe fondul reducerii puterii de cumpărare a populaţiei.
3. Reducerea cu 25% a salariilor personalului medical şi redirecţionarea acestor sume spre plata datoriilor acumulate de unele spitale, prin încălcarea flagrantă a legislaţiei în vigoare (Legea 500 a finanţelor publice ce nu permite depăşirea prevederilor bugetare).
4. Distrugerea reţelei de medicină şcolară – reducerea a 1.776 de posturi din reţeaua de medicină şcolară, o reţea cu un număr şi aşa insuficient de personal medical necesar îndeplinirii tuturor atribuţiilor ce revin acestui segment al sistemului sanitar.
5. Intenţia de introducere a coplatei în sistemul sanitar. Acest principiu nu va rezolva problemele de subfinanţare a sistemului ci va limita drastic accesibilitatea pacienţilor la servicii medicale, condiţionându-l de posibilităţile de acoperire a cofinanţării – coplăţii. (Pentru o familie de 4 persoane – echivalentul de 2.400 lei. Menţionăm că acest principiu a fost introdus în memorandumul cu FMI la solicitarea expresă a părţii române).
6. Descentralizarea rapidă şi brutală a unităţilor sanitare, fără evaluarea implicaţiilor, către o administraţie locală nepregătită şi incapabilă să-şi asume totalitatea responsabilităţilor ce revin celor ce gestionează şi administrează actul medical din aceste unităţi. Această descentralizare ascunde incompetenţa acestui Guvern de a-şi asuma responsabilităţile ce-i revin în apărarea sănătăţii populaţiei.
7. Emigrarea fără precedent a forţei de muncă calificate - medici şi asistente medicale. În perioada 2009-2010 au părăsit România circa 5.000 de medici specialişti. Această migrare este rezultatul direct al nivelului salarial în continuă scădere, infrastructurii precum şi blocarea angajarării în sistemul sanitar public a două generaţii (2008-2009) de medici specialişti (circa 4.500-5.000 medici). Costul pregătirii celor aproape 5.000 de medici specialişti se ridică, în UE, la aproape 1,5 miliarde euro. Salariile celor 5.000 s-ar ridica la aproximativ 14-15 milioane de euro.
8. Contractarea pentru anul 2010 de către CNAS a aproximativ 60% din serviciile medicale necesare şi posibil de a fi efectuate de unităţile sanitare. Astfel, doar unul din doi pacienţi va beneficia de asistenţă medicală, iar spitalele vor lucra la doar 60% din capacitate.
9. Îngrădirea fără precedent a accesului la servicii medicale prin contractarea de către CNAS a doar 20 de consultaţii pe zi la medicul de familie. Ceea ce reprezintă o reducere cu 50-70% a consultaţiilor la medicul de familie.
10. Reducerea îngrijorătoare, criminală şi fără precedent a numărului de consultaţii pentru cazurile acute la maximul 3 consultaţii / pacient / an pentru o afecţiune acută.
11. Lipsa cronică a vaccinurilor. Pune în pericol sănătatea publică şi poate genera apariţia unor afecţiuni grave şi a focarelor de boală.
12. Promovarea exclusivă a intereselor firmelor de medicamente şi materiale sanitare prin stabilirea preţului la medicamente utilizând un curs de schimb peste cel stabilit de BNR şi prin plata datoriilor spitalelor în sumă de 800 milioane. De această sumă s-ar putea contracta noi servicii medicale pentru perioada iunie-decembrie. (Banii sunt dar prost gestionaţi – beneficiarii sunt exclusiv firmele producătoare şi distribuitoare de medicamente. Sumele vor fi urgent „extrădate”.) Un efort considerabil, sumele provenind în special din reducerea pensiilor şi salariilor.
Biroul de presă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu