miercuri, 4 august 2010

“Cum sa obtin orice imi doresc”.

Anthony Robbins, unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai dezvoltarii personale, obisnuia sa tina seminarii cu tema “Cum sa obtin orice imi doresc”. El ii cerea fiecarui participant sa scoata o foaie de hartie, sa scrie ce isi doreste si apoi ii spunea ca ii va impartasi formula magica pentru a obtine acele lucruri. Cand omul nu mai putea de nerabdare, el ii spunea: “Cere! Sfarsitul seminarului”.

Oare ce vroia el sa spuna prin acest simplu “Cere!”? Sa pretinzi, sa te tanguiesti, sa te plangi, sa te umilesti? Sa astepti un ajutor cazut din cer, fapte de caritate sau pe cineva care sa faca munca in locul tau? Nu. Ceea ce vroia el sa spuna este ca trebuie sa decizi exact ce vrei si sa inveti sa ceri precis si cu inteligenta.
Exista 5 principii calauzitoare pentru a cere astfel incat sa obtii ce doresti. Desi pot parea de bun-simt, vei constata ca deseori nu sunt aplicate sau, in orice caz, nu concomitent.
1. Cere concret si la obiect.
Descrie clar ce vrei: ce, cand, unde, cum, cu cine, cat? Cand ceri un credit de la o banca nu spui: “Dati-mi si mie niste bani, cati aveti, sa-mi deschid un magazin peste vreun an, doi”. Te duci cu un plan de afaceri si stii exact ce vrei sa faci si de cati bani ai nevoie.
Aplica acest model de precizie oricand ceri ceva. Si evita cuvintele si expresiile confuze, vagi si generalizatoare. Stii tu, cererile-repros voalate precum “Niciodata nu esti atent!” sau “Cineva ar trebui sa schimbe ceva in firma asta”. Mai bine spune “Mi-ar placea sa-mi acorzi mai multa atentie atunci cand…” sau “As vrea sa stiu cum sa contribui la imbunatatirea…”.
2. Cere de la cineva care te poate ajuta.
Cere cuiva care are resursele (si eventual calificarile) necesare: cunostinte despre domeniul care te intereseaza, capital, relatii, experienta in afaceri. Nu confunda schimbul eficient de informatii cu “intelepciunea de bar” impartasita cu cineva care are aceleasi probleme ca si tine.
Nu-i cere sfaturi despre dragoste cuiva care nu a avut niciodata o relatie pe termen lung si nici despre bani unei persoane inglodata in datorii. Gaseste in schimb un om care are ceea ce tu nu ai (bani, o relatie fericita, timp liber etc.) si vezi ce face ca sa reuseasca. Sau apeleaza la serviciile unui expert.
3. Ofera valoare in schimbul cererii tale.
Nu astepta numai sa ti se ofere, ci gandeste-te mai intai cum il poti ajuta tu pe celalalt. Ofera-ti contributia persoanei pe care o soliciti. Nu lasa impresia ca astepti mila, ci arata ca faci un schimb echitabil.
In cultura Maori (populatia aborigena din Noua Zeelanda) se spune ca darurile facute au un spirit, numit Hau. Cand cineva iti ofera ceva, Hau-ul acelui obiect doreste sa se intoarca acolo de unde a venit si “te bantuie” pana cand oferi si tu la randul tau un dar persoanei respective. (Mai multe despre acest subiect in cartea “Omul generos” de Tor Nørretranders).
Deci, chiar daca nu crezi in spirite,  ai grija sa mentii echilibrul cerere-oferta si sa explici foarte clar ce ai tu de dat la schimb.
4. Cere cu convingere si repeta pana cand obtii ceea ce vrei.
Cea mai sigura cale spre un refuz este sa transmiti semnale contradictorii. Daca nu esti convins, te va trada tonul vocii, postura corpului sau privirea.
Trebuie sa fii capabil sa arati ca stii ceea ce vrei, ca esti sigur ca vei reusi si ca vei crea valoare, nu numai pentru tine ci si pentru persoana de la care ceri. Si repeta! Asta nu inseamna sa ceri de la aceeasi persoana, nici sa ceri in acelasi fel si in niciun caz sa hartuiesti sau sa plictisesti lumea cu insistentele.
Schimba-te, adapteaza-te, reformuleaza-ti cererea cu alte cuvinte sau pur si simplu adreseaza-te altcuiva. Dar nu renunta. Pana la urma vei gasi circumstantele favorabile.
5. Nu-ti fie jena sa ceri ajutor.
Unul din cele mai grele lucruri este sa recunosti ca nu te descurci singur si ca esti depasit de situatie. Multi oameni evita sa ceara ajutor dintr-o varietate de motive: din mandrie, din ambitie, din teama, pentru a nu-si sifona imaginea sau chiar pentru ca nu realizeaza ca au nevoie de ajutor.
Insa a cere ajutor nu echivaleaza cu o umilinta sau cu recunoasterea infrangerii. Iar daca il ceri inteligent si eficient, cu siguranta vei gasi pe cineva care te va ajuta cu placere. Tine minte: numai oamenii cu adevarat puternici si intelepti au curajul de a recunoaste la timp ca au nevoie de ajutor.
Asadar, urmeaza aceste sugestii pentru a-ti creste sansele de reusita. Dar nu uita ce a spus Oscar Wilde:
Exista doua tragedii in viata. Una este sa nu obtii ce ai cerut, iar cealalta este sa obtii.
Asa ca ai grija nu doar la cum, ci si la ce anume ceri. 
- articol scris de Iulia Bertea-
Posted: 02 Aug 2010 11:15 PM PDT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu