marți, 17 august 2010

Şomajul în rândul tinerilor o “bombă socială” .

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” avertizează asupra riscurilor majore pe care le reprezintă creşterea alarmantă a şomajului în rândul tinerilor, la nivel mondial.

CNS „Cartel ALFA”, consideră că nivelul şomajului în rândul tinerilor la nivel national, cat si mondial, reprezintă o "bombă socială", care riscă  să ducă la deteriorarea gravă a structurii sociale, economice şi politice în întreaga lume. Noile cifre publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) dovedesc o creştere dramatică a numărului tinerilor fără locuri de muncă, ca efect colateral al crizei economice globale asupra forţei de muncă.

"Mai mult de 80 de milioane de tineri sunt în cautarea unui loc de muncă, în timp ce multe alte milioane au locuri de muncă prost plătite sau pe durată determinată. O întreagă generaţie de tineri este abandonată, iar consecinţele acestui fapt asupra societăţii sunt severe. În acest context, guvernele trebuie să acţioneze urgent pentru a crea locuri de muncă, prin stimulare economică în locul reducerilor de cheltuielili publice", a declarat secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI-ITUC) Sharan Burrow, membra a Consiliului de Administratie al OIM.

Raportul OIM arată că în ultimul deceniu şomajul în rândul tinerilor a crescut în ritm constant, iar criza economică globală a provocat o creştere explozivă a ratei şomajului, afectând suplimentar alte opt milioane de tineri între anii 2007-2009, aducând procentul total al tinerilor, fără un loc de muncă, la 13%. Acestora se adaugă alte 152 milioane de tineri foarte prost plătiţi, împinşi să trăiască în sărăcie extremă.

CNS „Cartel ALFA” sustine că în condiţiile în care situaţia ocupării forţei de muncă la nivel mondial dă semne de uşoară îmbunătăţire, şomajul în rândul tinerilor se reduce nesemnificativ, iar situaţia foarte dificilă în care se află tinerii persista, fapt constatat şi în Romania.

În aceste condiţii, CNS „Cartel ALFA” se raliază poziţiei CSI-ITUC, şi cere guvernului să găsească soluţii pentru integrarea socială a tinerilor şi îi cere acestuia să susţină politicile macro-economice prin care forţa de muncă să fie pusă în centrul tuturor priorităţilor.

Departamentul Comunicare
CNS „Cartel ALFA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu