joi, 12 august 2010

Vineri, 13 august de la ora 22.00, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la partida de fotbal care se va disputa pe stadionul municipal, între echipele C.F. Gloria Bistriţa 1922 şi Pandurii Tg. Jiu.

Informaţii de background
Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică în imediata apropiere a stadionului, conform prevederilor legii nr. 4 din 2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive .
Spectatorii care doresc să asiste la partida de fotbal sunt rugaţi să se prezinte din timp la stadion, pentru a putea să îşi achiziţioneze biletele, pentru a se evita aglomeraţia şi pentru a nu întârzia foarte mult la intrare.


Atribuţii legale şi măsuri adoptate de forţele de ordine la partida de fotbal:
            Conform legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive,  art. 4, alin. (1) asigurarea ordinii publice în zona apropiată şi imediată a stadionului  ...  se realizează în mod nemijlocit de către structurile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa Năsăud.
    (2) În situaţii expres determinate, prevăzute în planul de acţiune întocmit în acest sens de către unitatea de jandarmi, asigurarea ordinii publice în anumite locuri publice dispuse în afara zonei apropiate se realizează de către structurile de jandarmi.

        Conform art. 2, organizatorii competiţiilor sportive şi forţele de ordine ... au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa spectatorilor, sportivilor şi oficialilor şi de a lua măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire/defluire şi în interiorul arenelor sportive, înainte, pe timpul şi după terminarea competiţiei sau a jocului sportiv.

    Conform art. 5 alin. (1), al aceluiaşi act normativ, răspunderea pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul arenei sportive revine organizatorului, (CF Gloria Bistriţa 1922), care a încheiat în acest sens la nivel local, contracte de prestări de servicii, în condiţiile legii, cu două societăţi specializate de protecţie şi pază.

    Aliniatul 4, prevede că măsurile stabilite de organizator pentru asigurarea ordinii şi siguranţei participanţilor în interiorul arenelor sportive se înscriu în planul de acţiune al societăţii specializate de protecţie şi pază care prestează serviciul contractat. Acesta este aprobat de către inspecorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, col. Ionel Cimuca.

    Atunci când se constată că, în urma producerii unor acte de violenţă, este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi, restabilirea ordinii publice în interiorul bazei sportive se execută de către efectivele de jandarmi, din iniţiativa comandantului acestora, cu aprobarea, după caz, a prefectului judeţului sau a reprezentantului acestuia. (art. 8)

 Conform art. 9, alin. (1) evacuarea din arena sportivă a unui grup de participanţi, în situaţia în care, prin faptele săvârşite de către aceştia, se pune în pericol siguranţa desfăşurării competiţiei sportive, se face, după caz, la dispoziţia prefectului  judeţului B-N, Cristian Florian, sau a reprezentantului acestuia, ori la solicitarea responsabilului de ordine şi siguranţă al organizatorului (CF Gloria Bistriţa 1922), în persoana d-lui Dinu Vlad, care cere, în scris, intervenţia forţelor de ordine.

De asemenea în cazul producerii unor incidente sau încălcări ale prevederilor legale, cetăţenii pot sesiza forţele de ordine prezente prin anunţarea comandantului acţiunii: lt. col. Florin Furnea, prim adjunct al Jandarmeriei bistriţene sau a ofiţerului de informare al Jandarmeriei, mr. Tiberiu Barteş.

Constatarea infracţiunilor prevăzute în prezenta lege se face de către jandarmi şi poliţişti.

Jandarmii avertizează participanţii la competiţiile sportive că abaterile de la legislaţia legală în vigoare vor fi sancţionate, necunoaşterea legii nefiind o scuză în aplicarea legală amenzilor!
  

    Ofiţer specialist informare şi relaţii publice

                                                                  Lt.
                                                                        Georgeta CĂŞVAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu