marți, 13 iulie 2010

Expoziţia dedicată istoriei fotografiei.

COMPLEXUL MUZEAL JUDEŢEAN BISTRIŢA - NĂSĂUD

420016 Bistriţa, str. Gr. Bălan 19 tel: 0263 211063 fax: 0263 230046

După ce în noiembrie 2007 aduceam în faţa publicului un evantai de imagini realizate de cei mai importanţi fotografi bistriţeni din a doua jumătate a secolului XIX şi prima jumătate a secolului XX, de această dată închinăm expoziţia dedicată istoriei fotografiei, unuia dintre cei mai remarcabili membrii ai acestei bresle – Alexandru Roşu.

S-a născut la Bistriţa în anul 1854. După ce se pregăteşte alături de cei mai buni fotografi din străinătate deschide propriul atelier în Piaţa Centrală nr. 22 în anul 1881. Activitatea sa a intrat în conştiinţa publică prin seria de portrete ale fruntaşilor mişcării naţionale dar şi prin imortalizarea momentului Memorandumului.
În anul 1881 participă la cea de-a doua expoziţie naţională a Astrei, care cuprindea Artele cu patru grupe distincte între care şi artele grafice din care făcea parte şi fotografia, având cele mai reuşite fotografii.
Creaţia sa cuprinde şi alte numeroase portrete şi aspecte ale oraşului de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, fiind însărcinat şi cu realizarea albumului de prezentare a Bistriţei la expoziţia naţională organizată la Sibiu în 1906.
Sutele de portrete, imagini de grup, albume, vedute ale oraşului evidenţiază marele talent, sensibilitatea şi conştiinţa naţională a unuia dintre membrii elitei bistriţene de dinainte de primul război mondial. Exponatele aduc în lumină, pe lângă aspectele unei Bistriţe tradiţionale, dinamicul impuls introdus în cetate de tot mai consistenta populaţie românească ai cărei reprezentanţi de frunte au fost imortalizaţi de cel considerat de către Iorga, cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.
Sperăm ca expoziţia, dincolo de o monografică cuprindere de imagini a fotografului Alexandru Roşu, să încânte publicul prin nobleţea chipurilor, varietatea costumaţiilor şi multitudinea scenelor unei vremi aşezate dar care anunţă marile transformări de la sfârşitul războiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu