vineri, 23 iulie 2010

RAPORT CU PRIVIRE LA SITUAŢIILE DE URGENŢĂ GENERATE DE FENOMENELE METEO PERICULOASE DIN DATA DE 22.07.2010

Conditiile meteorologice din dupa amiaza zilei de 22 iulie 2010 au determinat caderea unor averse de ploaie si intensificari de vant ce au generat cresteri ale nivelurilor apelor pe cursurile de apa in bazinele superioare, activari ale torentilor si scurgeri de pe versanti. Prezentam cantitatile de ploaie inregistrate în data de 22.07.2010, la ora 20,00:

- SH Singeorz Bai – 28,5 l/mp/25 min.
- SH Anies - 35,6 l/mp/2 ore
La SH Anies si SH Rodna, pe Valea Bailor s-a atins cota de atentie, iar in localitatea Rodna s-a depasit cota de atentie cu 5 cm.
Comuna Bistrita-Birgaului
Aversele de ploaie inregistrate in zona Muntilor Calimani au produs viituri pe cursurile torentiale Valea Stegii si Valea Repedea, care au antrenat aluviuni si in mod special plutitori(material lemnos).
Drumul judetean DJ 173 A este afectat pe o lungime de 70 m(rupt si depuneri de cantitati mari de aluviuni)
Podul de peste Valea Stegii de pe DJ 173 A este blocat cu aluviuni.
Drumul forestier Valea Stegii este distrus pe o lungime de aprox. 1,5 km.
Comuna Rodna
Datorita averselor de ploaie cazute in zona Muntii Rodnei s-a produs o viitura pe cursul torential Valea Secii, afluent de dreapta a Vaii Bailor.
Au fost inundate 12 gospodarii, cabana Valea Secii a fost inundata si este izolata, o casa de vara nelocuita permanent a fost cuprinsa de viitura. Drumul judetean DJ 172 J este blocat cu aluviuni si material lemnos pe o lungime de aprox. 250 m, circulatia intre loc. Valea Vinului si Rodna este blocata, 73 de gospodarii sunt izolate si au ramas fara energie electrica.
Cursul de apa Valea Bailor a fost modificat pe o lungime de aproximativ 300 m, afectand drumul de acces in loc. Valea Vinului.
Pentru limitarea pagubelor au intervenit formatiile operative ale ISU “Bistrita”, Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Inspectoratului judetean de Politie, SGA Bistrita, S.C. Electrica S.A. si Salvamont.
Au participat la activitatile de interventie si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Rodna cu 10 voluntari si 5 utilaje, Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Maieru cu 7 voluntari si un utilaj si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bistrita Birgaului cu 7 voluntari, 6 padurari si 4 utilaje.
S-a instituit permanenta la sediul primariilor si s-a actionat pentru evacuarea a 4 familii aflate in pericol, indepartarea aluviunilor si materialului lemnos, pentru decolmatarea podurilor, podetelor si a drumurilor. Se monitorizeaza in permanenta cursurile de apa si torentii.
Situatia operativa la acest moment:
- Comuna Rodna
Localitatea Valea Vinului este izolata si fara curent electric. Formatiunile SC Electrica lucreaza la realimentarea localitatii cu energie electrica;
Se lucreaza la curatarea drumului DJ 172 J.
- Comuna Bistrita Birgaului-
Drumul judetean DJ 173 A este inchis, circulatia spre Colibita se desfasoara pe un drum alternativ.
Continua actiunile de curatare si decolmatare a drumurilor, podurilor si podetelor;
In ambele zone cotele apelor sunt in scadere.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud monitorizeaza in permanenta derularea lucrarilor pentru indepartarea efectelor negative si evolutia fenomenelor meteorologice, urmand a va informa in mod operativ asupra eventualelor situatii deosebite.

CANCELARIA PREFECTULUI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu