joi, 29 iulie 2010

,,Am considerat necesara infiintarea unui parc sportiv,, - prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu - 1930.

"Prima conditie pentru a reusi in educatie este de a crea un loc unde tineretul sa se-ntalneasca cu placere pentru a trai marile invataturi. Stiind ca apropierea de tineret este mai usoara prin portile fizicului am considerat necesara infiintarea unui parc sportiv." (prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu - 1930)
 Tocmai am revenit de la inot de la piscina Universitatii Babes Bolyai din Parcul Sportiv Universitar ." Prof. dr. Iuliu Haţieganu". Noul bazin olimpic (50m pe diagonala) este deschis publicului de la 1 Februarie in fiecare zi  de la 6 la 22. Tarif 15 lei pentru o ora, 20 de lei 3 ore. Piscina este o minune, cu totul din inox si aproape ca se vede prin apa de la un perete la celalalt in lungul bazinului. Sa nu  va inchipuiti ca clujenii n-aveau piscina. Cea noua e la cinci minute de mers de complxul de natatie Politehnica (vechea piscina Olimpica unde tariful era de 17 lei cat aveai chef). Acolo insa programul era pana la 20. 
 
In parcul Babes am revazut terenul de fotbal-rugby cu un gazon impecabil udat din belsug de ploile din ultima vreme inconjurat de o pPublicaţi postareista de tartan plina de alergatori. (3 lei pe zi pentru alergat). Copaci, natura, aer curat si niciun gardian care sa-ti dea cu spray-ul in nas si care sa te scoata cu arcanul afara dupa ora 8.
 
Inevitabil m-am gandit la situatia terenului de la Liviu si la dezagreabila sedinta de Consiliu Local in care directorii celor doua licee de traditie din oras si viceprimarul Gaurean ne-au facut in fel si chip pentru ca ne doream si noi,  in Bistrita, "un loc unde tineretul sa se-ntalneasca cu placere". Nu stiu unde si-au facut respectivii studiile in tineretea lor nefericita dar cu siguranta n-au vazut parcul Babes. 
 
Nu stiu daca v-am mai zis dar doamna Tabara, care n-a adunat in viata ei decat semnaturile elevilor pe lucrari de control, a sustinut ca cele 2700 de semnaturi adunate pentru pastrarea bazei sportive de la Liviu puteau fi adunate de oricine pentru orice. Cu alte cuvinte toti cei care au semnat n-au stiu de capul lor si in consecinta nu merita bagati in seama. Mai zicea doamna ca proiectul de la Liviu e foarte bun. Nici nu ma mir din partea ei care are in fata zilnic modelul cazarmei de la Andrei care "inspira" elevele sa se arunce in cap pe asfalt de la etajul doi.  Costica a batut campii si ne-a facut in toate felurile, rautaciosi, politicianisti, dezinformati. Si, in fine, Gaurean a cerut sa ne tinem gura inca inainte de a o deschide, ca sa nu le irosim timpul, si l-a intrebat retoric pe Costica daca baschetul a adus nominalizarea liceului pentru "10 pentru Romania"  adaugand ca e cazul sa terminam cu baschetul pe Liviu pentru ca importante sunt matematica si fizica ca si cum s-ar exclude una cu alta.
 
Cam asta-i diferenta dintre un targ de provincie condus de cretini si un oras. Ce sa va mai zic. In fata salii sporturilor "Horia Demian" poti inchiria (vorba vine ca-i gratis) biciclete (foarte bune) ca sa te dai prin oras pe unde si cat poftesti. Program deasemenea pana la 22. De anul viitor cica, proiectul asociatiei o sa fie preluat de primarie si o sa fie create "statii" in fiecare cartier pentru ca proiectul sa fie unul cu adevarat de bike-sharing. Intre proiectele Clujului (proiect adevarat care o sa intre in curand in finantare nu panglici pe gura lansate in campania electorala) este si unul care prevede crearea unui traseu de biciclete din Floresti pana-n Apahida.
 
Structura tribunei stadionului municipal Ion Moina este deja finalizata ca si mare parte a tribunei astfel incat sunt toate sansele sa fie finalizat anul viitor pe vremea asta. In alta ordine de idei, in Cluj, blocurile se anvelopeaza in continuare. In Bistrita cu toate minciunile lui Botis, anul asta, ciu-ciu.  Asa ca, sa fiu clujean l-as vota si eu cu amandoua mainile pe boculet. N-or fi meritul lui toate cele de mai sus dar ... iradiaza. Si restul n-au decat sa si-o plimbe prin gura. Nemultumirea.
 
Daca ma enervez, cred ca si in calitate de bistritean tot mai bine-l votez pe boc decat sa fiu nevoit inca patru ani sa suport aberatiile pretins liberale si pesediste ale lui Gaurean si Costica (seful comisiei)  - gen mall in piataEminescu si terenuri de plastic si multe cladiri comuniste pe Liviu proiecte care pentru ei inseamna "dezvoltare urbana". Si, cand o sa am chef de civilizatie si sport vin la oras, la Cluj. Pacat insa de copii mei care o sa invete despre "oportunitatile egale", din carti, la facultate, cand va fi mult prea tarziu pentru a mai face innot de performanta.
 
Dar, de ajuns cu rautacismele.
 
Inchei citandu-l din nou pe eminentul om de ştiinţă, pedagog şi mare iubitor al sportului, prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu „educaţia fizică este ramura cea mai importantă a igienei pozitive, parte integrantă şi indispensabilă a culturii generale... Educaţia fizică... înseamnă năzuinţa omului cult spre sănătate, singura chezăşie a unei vieţi fericite”.
 
  
__._,_.___
Un frumos material scris pe net. de Alexandru Toniuc.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu