luni, 19 iulie 2010

Inundaţiile au produs pagube în 37 de judeţe, în urma cărora au fost afectate 6.979 de case, din care 5.946 - avariate, 182 - distruse, 851 - în pericol de prăbuşire, un număr de 1.033 de case urmând să fie reconstruite.


Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la Palatul Victoria, o videoconferinţă cu prefecţii, în cadrul căreia s-a referit la situaţia inundaţiilor, restructurarea aparatului bugetar la nivel local şi central, absorbţia fondurilor europene şi măsurile de stimulare a activităţii economice promovate de Guvern.
Ne apropiem de evaluarea finală a efectelor inundaţiilor”, a anunţat premierul, mulţumind tuturor celor implicaţi în procesul de apărare a vieţii şi bunurilor populaţiei. Şeful Executivului a anunţat că, în prezent, se lucrează la inventarierea pagubelor, atât în ceea ce priveşte locuinţele afectate, cât şi în domeniile agriculturii, infrastructurii şi energiei. „Cert este că se conturează pagube de sute de milioane de euro în urma acestor inundaţii”.
Potrivit primului-ministru, inundaţiile au produs pagube în 37 de judeţe, în urma cărora au fost afectate 6.979 de case, din care 5.946 - avariate, 182 - distruse, 851 - în pericol de prăbuşire, un număr de 1.033 de case urmând să fie reconstruite. Premierul a reamintit că statul se implică în reconstruirea locuinţelor afectate prin asigurarea de materiale de construcţii. Emil Boc a cerut prefecţilor să urmărească modul în care primarii pun la dispoziţie terenurile pentru reconstrucţia de locuinţe în zone neexpuse la inundaţii şi eliberează autorizaţiile de construcţie necesare.
În ceea ce priveşte restructurarea aparatului de stat, premierul a arătat că „este o operaţie dureroasă, medicamentul este amar, dar este singurul care poate însănătoşi funcţionarea administraţiei publice din România. De aceea am ales această soluţie a impunerii standardelor de cost”. El a subliniat că este vorba despre un proces care nu va ocoli pe nimeni, în context cerând prefecţilor să trateze cu maximă responsabilitate, înţelegere şi disponibilitate pentru dialog problema disponibilizărilor rezultate în urma restructurării administraţiei locale.
„În acest moment, avem ca alternative pentru cei care intra în procesul de disponibilizare posibilitatea de a participa la procesul de recalificare si formare profesionala, cu costurile suportate de către stat /.../ Ministerul Muncii, are fondurile asigurate pentru a le plăti cursurile necesare în vederea recalificării profesionale, astfel încât oamenii sa îşi poată găsi un nou loc de munca” - a ţinut să evidenţieze primul-ministru.
Potrivit legislaţiei în vigoare, până în data de 16 august primarii şi preşedinţii de consilii judeţene trebuie să elaboreze, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, noile organigrame privind numărul maxim de personal din unităţile administrativ-teritoriale şi sectoarele Municipiului Bucureşti.


În privinţa măsurilor anticriză, premierul Emil Boc i-a încurajat pe prefecţi să explice măsurile de stimulare economică adoptate de către guvern. „Nu spun nici să ne lăudăm, nici să trecem în cealaltă extremă. Atât cer: obiectivitate. Să se spună cu subiect şi predicat: asta s-a făcut, asta nu s-a făcut, asta se va putea face”.
Premierul a enumerat unele dintre măsuri adoptate de guvern, pentru a sprijini mediul economic. A menţionat faptul că sunt încurajate firmele care angajează şomeri, prin preluarea de către stat a plăţii contribuţiei de asigurări sociale ale angajatorului. Până în 30 iunie, au fost 2092 persoane care au fost angajate, prin această măsură, şi peste 1250 agenţi economici au utilizat acest instrument. De asemenea, premierul s-a referit şi la măsura şomajului tehnic, prin care timp de trei luni statul preia plata contribuţiilor sociale ale angajatorului şi ale angajatului, în cazul întreprinderilor aflate în dificultate. „Sute de mii de locuri de muncă au fost salvate şi milioane de lei de la bugetul de stat s-au plătit şi se plătesc în continuare pentru a susţine această măsură”, a spus premierul Boc.
Prin Programul „Prima casă” s-au acordat garanţii de  1,17 miliarde de euro şi s-a pus accentul pe construcţia de locuinţe de la zero: „24.277 de cetăţeni ai României astăzi nu mai plătesc chiria în euro, ci plătesc rata la bancă şi au casă în proprietate”, a spus premierul, făcând un apel pentru o conlucrare bună a instituţiilor, în cadrul acestui program, astfel ca, de exemplu, să fie eliminată lentoarea cu care se emit autorizaţiile de construcţie pentru cei care se asociază pentru ridicarea de locuinţe de la zero, pentru ca dosarul să fie procesat rapid de către bancă a dosarului şi, în final, să fie aprobat de Fondul de Garantare.
Un alt instrument la care a făcut referire primul-ministru este sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare şi Contragarantare a IMM-urilor.  „Până în momentul de faţă, 10.400 de IMM-uri au primit garanţii guvernamentale în valoare de 643 milioane de euro, ceea ce a contribuit la crearea şi menţinerea a 139.000 de locuri de muncă”, a spus premierul.
              Recent, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care asociaţiile de proprietari sunt sprijinite cu garanţii guvernamentale şi dobânda subvenţionată de către stat, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit, a amintit premierul, cerându-le prefecţilor să popularizeze această măsură.
De asemenea, firmelor care câştigă proiecte europene, dar nu au cofinanţare, li se permite să gajeze pentru împrumutul de la bancă cu bunurile din proiectele europene accesate. Totodată, acestea pot utiliza instrumentul garanţiilor de stat, pentru obţinerea cofinanţării de proiecte din fonduri europene.
Premierul a mai menţionat faptul că a fost emis un act normativ prin care agenţii economici de la nivel local sunt sprijiniţi să îşi poată recupera datoriile de la primării.
Administraţiile locale au fost împrumutate, practic, cu 360 de milioane de euro, pentru a-şi putea achita datoriile către agenţii economici, care au datorii la bugetul de stat, şi să eliminam acel cerc vicios în care firmele au datorii la bugetul de stat şi primăriile la rândul lor au datorii la acele firme”, a declarat premierul.
Şeful Executivului s-a referit şi la o hotărâre de guvern care va permite unui număr mai mare de IMM-uri să participe la schemele de ajutor pe care statul le pune dispoziţie. „Dacă înainte minimul era de 30 de milioane de euro, investiţie de către firmă, şi minim 300 de locuri de muncă, pe care să le creeze, având în vedere că suntem într-o situaţie de criză economică, am coborât aceste praguri la 10 milioane de euro investiţie şi minim 100 de locuri de muncă”, a declarat premierul. Este vorba de peste 200 de milioane de euro, bani pe care statul îi pune la dispoziţia firmelor pentru crearea de locuri de muncă şi de susţinere a investiţiilor. De asemenea, se va încerca, în continuare, scăderea acestor praguri de eligibilitate, a spus premierul.
 Statul sprijină întreprinderile mici şi mijlocii şi cu ajutoare de minimis, bani nerambursabili, până în 200 de mii de euro. „Pot să vă spun că până în prezent, în 2010, s-au efectuat plaţi de 24,8 milioane de lei şi se estimează că, în continuare, în semestrul al II-lea al anului 2010, se vor efectua plăţi în valoare de 214 milioane de lei, iar în 2011 de 167 de milioane de lei, bani, repet, nerambursabili”, a subliniat premierul Emil Boc.        
Guvernul menţine măsura neimpozitării profitului reinvestit, adoptată din trimestrul al IV-lea al anului 2009 şi menţine măsura de amânare la plată a obligaţiilor restante ale agenţilor economici, afectaţi de criza economico-financiară, fiind ajutaţi astfel să nu intre în insolvenţă. A fost eliminat comisionul de rambursare anticipată la credite sau, în condiţii speciale, a rămas de maxim 1%, pentru a-i ajuta pe cei care au credite la bănci şi care acum pot obţine o refinanţare mai avantajoasă.
Premierul a mai spus că, deşi a fost majorat TVA-ul, la construcţia de locuinţe sociale cu suprafeţe de până în 120 mp a fost păstrată cota de 5%.
Au fost eliminate 215 taxe şi tarife cu caracter nefiscal şi vor mai fi eliminate, în continuare, şi a fost menţinută cota unică de 16 la sută. „Acest guvern face tot ce îi este în putinţă pentru a asigura un minim de resurse pentru mediul privat, în vederea creării de locuri de muncă, în condiţiile date, pe care România le are în momentul de faţă. În toamna acestui an se va elimina impozitul minim”, a declarat premierul. El a mai spus că, în acest moment, Coaliţia de guvernare lucrează la un pachet de măsuri economice, în care vor putea fi preluate noi soluţii concrete pentru depăşirea crizei, inclusiv de la opoziţie, dacă doreşte acest lucru, sau de la societatea civilă.

În privinţa fondurilor europene, premierul le-a cerut miniştrilor şi prefecţilor să facă o evaluare a absorbţiei fondurilor la nivel naţional, respectiv la nivel local, până la 15 august.
Am conceput, la nivel naţional, o Cartă albă a absorbţiei fondurilor europene. (...) În fiecare lună se va spune foarte clar ce progrese s-au făcut în absorbţia banilor europeni. De la proiecte depuse, la proiecte aprobate, la proiecte semnate, contracte în derulare şi bani aduşi de la Uniunea Europeană.  Şi fiecare ministru, o dată pe  lună, aici, cu presa de faţă, pentru opinia publică, va prezenta ce a făcut pentru atragerea banilor europeni”. „Domnilor prefecţi, vă cer acelaşi lucru la nivel local”, a spus premierul. „Vă cer transparenţă totală în raport cu opinia publică”, a subliniat premierul Emil Boc. „În calitate de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, vă cer să faceţi public în fiecare lună modul în care sunt atraşi bani europeni de către administraţiile locale, agenţii economici sau alte structuri din judeţul dumneavoastră, bani care trebuie să ajungă în România şi evident în judeţele, unităţile administrativ-teritoriale pe care le reprezentaţi”, a mai cerut premierul Emil Boc.


Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu