marți, 20 iulie 2010

Furturile din locuinţe, o reală problemă.

        Pe fondul crizei economice care a generat o serie de probleme sociale, furturile au cunoscut o creştere de aproximativ 30% în judeţ şi de aproximativ 50% în municipiul  Bistriţa. Astfel, toţi păgubiţii îsi pun aceeaşi întrebare: de ce tocmai eu am fost prădat de hoţi? Prin urmare, toţi vin la poliţie, reclamă lipsa banilor din seiful ţinut în casă, lipsa uneltelor din gospodărie lăsate nesupravegheate, dispariţia bunurilor sau a aparaturii electrocasnice, a telefoanelor mobile sau chiar a automobilelor din garaj, sustrase chiar de sub nasul lor. Toţi aceşti păgubiţi  caută un ţap ispăşitor care să fie tras la răspundere pentru ce au păţit ei, cei care nu s-au îngrijit deloc de siguranţa lor.
        Poliţia identifică mai mult de 60% din autorii infracţiunilor, dar de multe ori prejudiciul nu este recuperat.
        Din acest motiv, COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII vă oferă câteva sfaturi pentru prevenirea furturilor din locuinţă, ce vizează măsurile minime de siguranţă pe care cetăţenii ar trebui să le adopte în vederea prevenirii victimizării:
        -în primul rând nu daţi informaţii vecinilor, cunoştinţelor despre programul dvs. de lucru;
        -la plecarea de la domiciliu închideţi bine toate căile de acces în locuinţă;
        -montaţi încuietori rezistente la toate căile de acces(uşi, ferestre, guri de aerisire, uşi de balcon, etc.)
        -nu lăsaţi cheile de la uşă sub preş, în cuiul de la poartă sau în alte locuri dosnice, deoarece ele pot fi găsite cu uşurinţă de infractori;
        -nu ţineţi sume mari de bani în casă, neasigurate, şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume, aceeaşi recomandare e valabilă şi pentru bijuterii;
        -montaţi sisteme de pază şi alarmare, acest lucru descurajează hoţii;
        -la intrarea în scara blocului montaţi instalaţii cu interfon care limitează accesul persoanelor necunoscute;
        -nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute;
        -nu lăsaţi în curte unelte, obiecte casnice nesupravegheate, nici măcar pentru perioade scurte de timp, căci atrag atenţia hotilor.
        Dacă observaţi că persoane necunoscute dau târcoale casei dvs., anunţaţi imediat poliţia la numărul de urgenţe 112.
        În speranţa că cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud vor pune în practică recomandările poliţiştilor, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă doreşte zile călduroase, liniştite şi în siguranţă, alături de …încă o recomandare: PRUDENŢA ESTE CEA MAI BUNĂ PAZĂ…ŞI NU COSTĂ NIMIC.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu