miercuri, 14 iulie 2010

Proiecte cu finantare externa si oportunitatile de finantare in anul 2010 pentru dezvoltarea turismului in judetul Bistrita Nasaud.


Institutia Prefectului Judetul Bistrita Nasaud
Directia Afaceri Europene, Dezvoltare Economica si Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate
Proiecte cu finantare externa si oportunitatile de finantare in anul 2010 pentru dezvoltarea turismului in judetul Bistrita Nasaud

Principalele surse de finantare europeana pentru sustinerea si dezvoltarea turismului sunt reprezentate de: A. Programul Operational Regional, Axa prioritara 5, Dezvoltarea Durabila si promavarea turismului Domeniul 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si crearea /modernizarea infrastructurilor conexe si  Domeniul 5.2 Crearea , dezvoltarea , modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice. 
                           B.  Programul National pentru Dezvoltare Rurala , Axa 3 , Masura 313 “ Incurajarea activitatilor turistice”
A. Primul program si anume POR Axa 5, urmareste :
● restaurarea , consolidarea , protectia si conservarea cladirilor de patrimoniu
● restaurarea, protectia si conservarea picturilor interioare , frescelor, picturilor murale exterioare
● modernizarea utilitatilor aferente obiectivului de patrimoniu
● amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potential turistic (pesteri , saline, mine , vulcani noroiosi etc )
● valorificare potentialului turistic montan (posturi salvamont, modernizare refugii , puncte de observare)
● Dezvoltarea turismului balnear
● Modernizarea si extinderea structurilor de cazare precum si a utilitatilor conexe
● Crearea reabilitarea si extinderea infrastructurii de agrement , inclusiv a utilitatilor aferente
Valoarea minima/maxima a unei finantari este cuprinsa intre 1700.000 lei si 85.000.000 lei pentru Domeniul 5.1 si 700.000 si 85.000.000 pentru Domeniul 5.2

In cadrul POR, Axa 5,  avem 2 proiecte selectate pentru finantare  care au semnat contractele si  anume “Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivitatii Regiunii de Nord Vest, in valoare de 40.921.541 (circa 9 milioane de euro) a carui beneficiar este Consiliul Local Singeorz Bai  (contract semnat)
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu orasul Turda , iar investitiile ce  urmeaza a se realiza vizeaza : modernizarea strazilor, trotuarelor si parcarilor, si reabilitarea parcului statiunii, care ocupa aproape trei hectare.
                            
Cel de-al doilea proiect finantat prin Por Axa 5 este Restaurarea si reabilitarea bisericii de lemn Sf. Arhangheli Mihail si Gavril-Rebrisoara, in vederea introducerii acesteia in circuitul turistic, beneficiar Parohia Ortodoxa Gersa 1, valoare totala proiect 1.729.129,25 lei, din care finantare nerambursabila 1.424.891,58  lei.
Scopul proiectului este de a introduce biserica de lemn din Gersa 1, care datează din anul 1721, în circuitul turistic. Biserica se află pe lista monumentelor istorice.
De asemenea la nivelul judetului sunt proiecte depuse spre finantare si care se afla in diferite stadii  de evaluare dupa cum urmeaza:  
-  “Crearea centrului german din Bistrita  prin reabilitarea cladirii istorice Casa Argintarului “ Valoarea proiectului este de 2.689.780 ron- beneficiar Consiliului Judetean Bistrita Nasaud – proiect a fost declarat eligibil insa nu mai fost fonduri pentru finantare. Se asteapta o realocare de la axele care nu au absorbit toti banii.
- Reabilitare monument istoric Biserica Evanghelica C.A , amenajare parc si amenajare parcare publica” in valoare de 7.583.000 ron. – beneficiar Primaria Comunei Teaca ( proiect in evaluare)
-  “Extindere parc balnear cu miniaqualand” –  beneficiar Primaria Orasului Beclean (proiect in evaluare)

-  “Modernizarea si extinderea infrastructurii turistice si de agrement si a utilitatilor conexe in Padurea Schulleward “ (6.301.080 ron) – beneficiar Primaria Bistrita
 - “Promovarea turistica a cetatii Medievale Bistrita “ (991.500 ron) – beneficiar Primaria Bistrita  (in evalaure)

In prezent sumele alocate acestei axe au fost din pacate epuizate. Momentan nu se mai pot depune cereri de finantare fiind asteptate insa realocari de la alte axe.

B. Cel de-al 2-lea program , PNDR, masura 313 , urmareste :
● Investiţii în infrastructura de primire turistică (construcţia, modernizarea, extinderea structurilor de primire turistice având până la 15 camere)
● Investiţii în activităţi recreaţionale (spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic (cu exceptia celor pentru curse şi competiţii şi asigurarea adăposturilor acestora (ca parte componentă a proiectului), rafting, etc.
● Investiţii în infrastructura la scară mică precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, etc.(, refugii turistice de utilitate publică; refacerea în scop turistic a vechilor trasee de cale ferată cu ecartament îngust, a amenajărilor complementare acestora (ex: constructii, plan înclinat, etc.),recondiţionarea echipamentelor şi utilajelor; Investiţii legate de înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice (ex: “drumul vinului”, „al olăritului”, „cioplitorilor în lemn”) etc.
● Dezvoltarea şi/ sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural (Elaborare de materiale promoţionale precum prima editare a materialelor în scopul promovării acţiunilor turistice: broşuri de prezentare, panouri de informare, etc.)   
Valoarea finanţării :
Pentru investiţiile în interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de pâna la 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi valoarea de 200.000 Euro/ proiect;
          Pentru investiţiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pâna la:
- 70%  din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 70.000 Euro/ proiect în cazul
proiectelor de investitii în agroturism;
          Valoarea minimă a unui proiect este de 5000 de euro.

La nivelul judetului nostru sunt momentan in implementare , in domeniul turismului un numar de 11 proiecte care au semnat contractul de finantare in cadrul masurii 313 in valoare de 4.567.447 euro, toate avind ca si beneficiari IMM-uri cu activitate in domeniul turismului.  
Aceste proiecte vizeaza :
-         Realizarea unei pensiuni turistice cu 20 de locuri in comuna Poiana Ilvei
-         Amenajarea unei piscine pe Valea Blaznei, comuna Sant
                      
-         Pensiune turistica , Colibita , comuna Bistrita Birgaului
     
-         Cabana turistica, casute cazare  si anexe in localitatea Bichigiu , comuna Telciu  
-         Pensiune  turistica Rodna
     
-         Construire pensiune turistica Colibita
-         Proiect integrat privind promovarea valorilor turistice rurale in Dobric , Comuna Caianu Mic
             

-         Realizarea unei structuri turistice in localitatea Ciceu Corabia
 

-         Realizare pensiune agro-turistica in lcoalitatea Josenii Bargaului (2 proiecte)
-         Dezvoltarea activitatilor de agrement in zona lacului Colibita.
In prezent este deschisa o noua sesiune de depunerea a proiectelor care se va incheia in 30 iulie 2010.


Unul dintre proiectele de succes ale judetului nostru care tocmai a fost incheiat este amenajarea Bailor Figa. Statiunea Baile Figa din apropierea orasului Beclean a prins contur gratie proiectului "Cresterea valorii potentialului balnear al lacurilor sarate din regiunea Nord-Vest", realizat de Consiliul Local Dej, in colaborare cu Consiliile Locale Beclean, Cojocna, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Cluj. Costul total eligibil al proiectului este de 21.683. 920 lei (circa 4,2 milioane euro), din care 2,5 milioane de euro sunt fonduri PHARE.
In amenajarea Bailor Figa s-au investit circa 1,5 milioane de euro fonduri europene, bani care se regasesc in terenuri de sport, centre de terapie, camping, bazine cu apa sarata, drumuri de acces, alei pietonale.  In total, investitia de la Figa se ridica la peste 6 milioane de euro.

 
De asemenea , Primaria Beclean intentioneaza dezvoltarea acestui complex prin realizarea unui aqualand , motiv pentru care a depus la Agentia de Dezvoltare Nord Vest, documentatia pentru aprobarea proiectului “Extindere parc balnear cu miniaqualand si asteapta raspunsul autoritatii de management.  Prin acest proiect se intentioneaza realizarea unui mini parc acvatic care va avea un bazin cu apa dulce, trei topogane dintre care unul in spirala, dar si un bazin cu apa pentru copii.


Director executiv                                                        Intocmit
Ilovan Elisabeta                                                    Expert asistent
                                                                                Urate Flaviu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu