Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal care vizează partea de combatere a evaziunii fiscale, a anunţat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.
Este vorba de hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004.
Premierul Emil Boc a subliniat că aceste norme consfinţesc, încă o dată, menţinerea cotei reduse de TVA la mai multe elemente.
Este vorba de cota de 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului în castele, case memoriale, muzee, monumente, grădini botanice şi zoologice, târguri, expoziţii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de cărţi, manuale şcolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar şi pentru cazarea în sectorul hotelier.
De asemenea, normele metodologice prevăd că TVA de 5% este menţinută pentru vânzarea locuinţelor cu o suprafaţă utilă de maxim 120 de metri pătraţi, pentru livrarea de clădiri cu destinaţia de cămine de bătrâni şi de pensionari sau pentru case de copii, pentru centrele de recuperare-reabilitare pentru minori cu handicap. Cota de TVA de 5% se menţine şi pentru vânzarea de clădiri, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite, către primării, în vederea atribuirii ca locuinţe sociale cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţii.
La rândul său, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a precizat că tot ceea ce prevede ordonanţa de urgenţă privind evaziunea fiscală este foarte amănunţit prezentat în normele de implementare adoptate în şedinţa de astăzi.
Astfel, normele reglementează modul în care se face înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, perioadele tranzitorii referitoare la TVA, facturi şi avansuri primite şi plătite înainte şi după 1 iulie. De asemenea, în ceea priveşte antrepozitele, normele reglementează regimul produselor care circulă sau care sunt în antrepozitele de depozitare care-şi încetează acest regim. Alte prevederi se referă la modalităţile de constituire a garanţiei sau modalităţile prin care se fac restituirile de accize şi taxe vamale plătite pentru produsele care ies din ţară.
Biroul de presă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu