luni, 5 iulie 2010

Guvernul a stabilit data de 15 iulie ca termen pentru inventarierea pagubelor produse de inundaţii, în scopul accesării Fondului de Solidaritate al UE

Guvernul a stabilit data de 15 iulie ca termen pentru inventarierea pagubelor produse de inundaţii, în scopul accesării Fondului de Solidaritate al UE
Primul-ministru Emil Boc a analizat în cadrul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, situaţia din zonele afectate de inundaţiile din ultima perioadă şi a stabilit data de 15 iulie ca termen până la care prefecturile în parteneriat cu Inspectoratul de Stat pentru Construcţii să facă inventarul pagubelor produse, în vederea accesării Fondului de Solidaritate al UE.
Documentaţia preliminară va fi transmisă la Bruxelles de Secretariatul General al Guvernului, în calitate de Autoritate de Coordonare şi Management în România pentru gestionarea asistenţei acordată prin Fondul de Solidaritate al UE şi care păstrează legătura directă cu Comisia Europeană pe acest program.
Potrivit procedurilor europene, în termen de 10 săptămâni de la data producerii primelor inundaţii, trebuie să fie înaintată către Uniunea Europeană cererea fundamentată şi argumentată, pe bază de documente cu privire la pagubele suferite.
„Valoarea totală şi maximală pe care România o poate primi ca despăgubire de la Uniunea Europeană este de 75 de milioane de euro”, a precizat primul-ministru Emil Boc.
Au fost adoptate, totodată, măsuri pentru a preveni în continuare pierderea de vieţi omeneşti, pentru a salva pe cât posibil bunurile şi pentru începerea cât mai rapidă a lucrărilor de refacere a locuinţelor distruse sau avariate.
Primul-ministru a anunţat în acest sens că a dispus alocarea de la rezerva de stat a unui prim transport de materiale de construcţie pentru refacerea caselor distruse sau avariate de inundaţii. Ministerul Dezvoltării Regionale va aviza, până la sfârşitul zilei, normativele de materiale pentru construcţia unei case, pentru a se şti exact necesarul de materiale, iar primele materiale vor pleca marţi, 6 iulie către zonele cele mai afectate din judeţul Suceava, unde autorităţile locale sunt deja pregătite.
„Cel puţin aşa am văzut ieri, că la Suceava aşteaptă deja această intervenţie pragmatică a statului, pentru a porni reconstrucţia caselor, acolo unde se poate face acest lucru, acolo unde nu există alt pericol de inundaţii în perioada imediat următoare. Politica guvernului va fi aceea de a-i ajuta cu materiale de construcţie pe oamenii care şi-au pierdut casele”, a declarat şeful Executivului.
Până când oamenii afectaţi de inundaţii îşi vor putea reface casele distruse sau avariate de inundaţii, premierul Emil Boc a menţionat că le sunt puse la dispoziţie mai mult de 700 de locuinţe modulare şi a făcut apel la orice gest de solidaritate, colaborare sau voluntariat în sprijinul comunităţilor locale, fie prin oferirea de materiale de construcţie, fie prin asigurarea manoperei pentru reconstrucţia caselor.
„Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii români că autorităţile statului ştiu ce au de făcut şi să ştie fiecare cetăţean român care este într-o situaţie dificilă astăzi că nu avem linişte, în Guvern şi împreună cu autorităţile locale, până când nu punem situaţia sub control definitiv şi trecem peste această perioadă”, a declarat şeful Executivului.
La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a dat asigurări că cei 4,5 km de dig care se construiesc la Galaţi în aşteptarea viiturii vor fi gata până marţi.
„Toate lucrările de până acum au decurs conform planului, avem toţi cei 1.400 de pompieri şi jandarmi mobilizaţi la faţa locului. (...) Dar, deşi facem digul, suntem pregătiţi ca, în eventualitatea unei situaţii limită, să putem evacua cartierul Valea Oraşului din Galaţi, sper însă să nu fie nevoie. Suntem pregătiţi, de asemenea, şi pentru a supraînălţa digul de la Grindu, în situaţia extremă în care am fi nevoiţi să rupem digul de la Cotul Pisicii. Noi acţionăm cu 4.233 de oameni pentru că avem situaţii sensibile şi în alte judeţe, în Călăraşi, în Ialomiţa, aţi văzut. Lucrul bun este că, din cele 18.140 de persoane evacuate, 16.432 s-au întors la casele lor. Mai sunt evacuate 1.708 persoane”, a declarat ministrul Vasile Blaga.
Ministrul Mediului, László Borbély, a arătat că, la nivelul Apelor Române, există peste 1.200 de oameni în diferite zone ale ţării care sunt afectate de inundaţii.
„Avem 210 oameni la Galaţi. Specialiştii urmăresc la fiecare sută de metri ca să fie digul sigur. În momentul de faţă, avem toate materialele necesare pentru a face acest dig, tot ceea ce ţine de aceste operaţii. Eu cred că, în momentul de faţă, suntem pregătiţi la Galaţi şi depinde de cantitatea de ploi care va cădea în perioada următoare”, a afirmat ministrul Mediului.
Primul-ministru a dat asigurări că Guvernul şi autorităţile locale vor lucra pentru a ţine situaţia sub control. Premierul a accentuat, în acelaşi timp, deschiderea Executivului spre colaborarea cu cei care doresc să se implice în sprijinul comunităţilor locale prin voluntariat sau „prin oferirea de materiale de construcţii alternative la cele pe care le oferă statul ori prin munca alături de cei care sunt astăzi în prima linie, pentru a putea depăşi această perioadă dificilă”.



Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu