01.07.2010 ŞEDINŢĂ DE GUVERN COMUNICAT DE PRESĂ I
Guvernul trimite ajutoare umanitare în zonele calamitate, iar familiile în care s-au înregistrat decese vor primi ajutoare de înmormântare
Cea mai importantă parte a şedinţei de Guvern de miercuri, 30 iunie, a fost consacrată analizării situaţiei din zonele afectate de inundaţii şi adoptării unor măsuri pentru ajutorarea populaţiei. Executivul a decis să trimită ajutoare umanitare şi să acorde ajutoare de înmormântare pentru familiile în care s-au înregistrat decese din cauza inundaţiilor.
Guvernul a hotărât, astfel, disponibilizarea de la rezerva de stat a unor cantităţi importante de produse pentru sprijinirea persoanelor afectate. Este vorba de pături, apă minerală, conserve şi carburanţi – în special benzină şi motorină.
„Dacă va fi nevoie, există resursele necesare pentru a interveni în continuare, astfel încât cei care sunt evacuaţi din cauza vremii neprielnice să poată avea minimul necesar pentru a trăi în condiţii cât de cât decente”, a anunţat primul-ministru Emil Boc.
De asemenea, şeful Executivului a dispus colaborarea cu autorităţile locale în scopul utilizării locuinţelor modulare, acolo unde ele există, pentru a oferi adăpost şi condiţiile necesare persoanelor evacuate din calea viiturilor.
O altă măsură adoptată de Guvern este de a acorda ajutoare de înmormântare pentru familiile în care, din nefericire, s-au înregistrat decese din cauza inundaţiilor. Ajutorul de înmormântare acordat va fi de 5.000 lei/familie.
„Prioritatea majoră a Guvernului şi a autorităţilor locale şi centrale este în continuarea salvarea de vieţi omeneşti. Niciun obiectiv nu este mai important decât acesta. De aceea, facem apel şi la populaţie ca atunci când există un avertisment al autorităţilor publice - şi ştiu cât de greu le este să-şi părăsească bunurile pentru care au trudit o viaţă întreagă, dar mai important decât orice bun pe lumea asta este viaţa - să colaboreze cu autorităţile statului, astfel încât în primul rând vieţile oamenilor să fie salvate”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Miniştrii vor pleca în teritoriu, pentru a fi prezenţi acolo unde este nevoie de a lua decizii şi pentru a colabora şi sprijini autorităţile locale, după cum a anunţat şeful Executivului încă de la începutul şedinţei de Guvern.
Astfel, primul-ministru Emil Boc se va deplasa joi, 1 iulie, în judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély. În judeţele Suceava şi Botoşani se vor deplasa ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu. În judeţul Neamţ se va deplasa ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. Vineri, 2 iulie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se va deplasa în judeţul Bacău, iar ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, în judeţul Iaşi.
Toţi aceşti miniştri au fost mandataţi în mod expres să ia legătura cu comandamentele judeţene pentru situaţii de urgenţă, cu prefecţii şi cu toate autorităţile de la nivel local, astfel încât, pe de o parte, să se vadă ce nevoi suplimentare sunt iar, pe de altă parte, să poată aduce de la Bucureşti informaţiile sau materialele necesare.
Primul-ministru Emil Boc a ţinut să mulţumească Poliţiei, Armatei, jandarmilor, pompierilor, autorităţilor locale, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care s-au implicat pentru a salva vieţile oamenilor.
„Evident, că nu pot să mă declar pe deplin mulţumit atât timp cât avem victime omeneşti în urma inundaţiilor, dar sunt convins că fără eforturile extraordinare ale acestor oameni pe care chiar eu i-am văzut ieri, cel puţin în Botoşani şi Suceava, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Şi sunt convins că şi în continuare vor face ceea ce trebuie pentru apărarea vieţilor oamenilor şi a bunurilor lor”, a declarat premierul Emil Boc.
Potrivit datelor centralizate pentru perioada 23-30 iunie 2010, 426 de localităţi au fost afectate de inundaţii, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa şi o persoană este dată dispărută. 12.456 de persoane au fost evacuate, 4.772 de locuinţe au fost inundate, 246 de locuinţe au fost distruse, 32 de drumuri naţionale, 88 de drumuri judeţene şi 120 de drumuri comunale au fost afectate. Au mai fost afectate 2.555 hectare de păşuni şi fâneţe, 5.480 hectare de pădure, 23.759 hectare de teren arabil, 262 de poduri, 1.420 podeţe, 14.000 de fântâni.
Biroul de presă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu