joi, 1 iulie 2010

Guvernul a extins mecanismul garanţiilor de stat pentru reabilitarea termică a locuinţelor

ŞEDINŢĂ DE GUVERN COMUNICAT DE PRESĂ III
Guvernul a extins mecanismul garanţiilor de stat
pentru reabilitarea termică a locuinţelor
Primul-ministru Emil Boc a declarat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă promovată de Ministerul Dezvoltării Regionale împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, care se referă la sprijinirea cetăţenilor pentru contractarea de credite cu garanţii de stat pentru reabilitarea termică a locuinţelor.
“Am extins mecanismul garantiilor guvernamentale, pe care îl avem, de exemplu, în cadrul programului Prima Casă, şi în cadrul programului prin care asociaţiile de proprietari pot , cu garanţia statului, să acceseze imprumuturi de la bancă pentru a putea să-şi rezolve, cu costuri rezonabile, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe” a declarat premierul Boc.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a arătat că ordonanţa permite ca şi proprietarii de locuinţe unifamiliale să beneficieze de ajutorul statului şi de condiţii avantajoase de finanţare pentru a-şi reabilita termic locuinţa, în condiţiile în care actualul program de reabilitare termică se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri).

O altă noutate pe care ordonanţa de urgenţă o aduce se referă la faptul că statul oferă garanţii guvernamentale şi suportă dobânda subvenţionată a unui credit luat de către cei care doresc să -şi reabiliteze locuinţele, spre deosebire de actualul program prin care MDRT suportă 50% din costul lucrărilor de reabilitare, 30 % suportă primaria si 20 % de proprietarii.
Tipurile de lucrări care se pot finanţa în condiţiile actualei ordonanţe sunt: reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente, repararea, după caz înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferentă locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia, introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/ totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire.
Decizia de reabilitare termică în cazul asociaţiei de proprietari se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari.
“Ţintele pe care le-am avut în vedere au fost impulsionarea procesului de reabilitare termică, încurajând şi proprietarii de case să investească în confortul propriei locuinţe, astfel încât facturile la întreţinere sa fie mult mai mici şi, de asemenea, contribuţia la atingerea obiectivelor europene referitoare la eficienţa energetică a clădirilor” a declarat ministrul Udrea.
“Un alt obiectiv avut în vedere este acela de a încuraja sectorul construcţiilor, fiind evident că statul, în perioadă de criză, trebuie să impulsioneze revigorarea acestui sector, în care este angajată o mare parte a forţei de muncă şi din care vin foarte multe taxe şi impozite la bugetul de stat” a adăugat ministrul Dezvoltării.

Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu