marți, 18 mai 2010

Cine e Marius V. Chiuzan?


Cine e Marius V. Chiuzan?  Ce vrea el ? Ce .... ?

Cum sunt eu ? E greu să defineşti un om în câteva cuvinte, o pagină sau un C.V . dar am să încerc.
Sunt născut la data de 21 septembrie 1967 la Bistriţa, sunt fiul lui Ioan Vasile (tata a fost profesor de istorie, acum e pensionar) şi al Aglaiei (mama a fost funcţionară, acum e decedată). Am copilărit la Bistriţa pe strada Traian Banciu – actuala C.R. Vivu, dar şi pe str. Gării nr.3 (sediul actual al Poliţiei şi pe Gării nr.32, lângă fosta Bază de Recepţie) iar în unele vacanţe la bunicii dinspre mamă la Beclenuţ - Beclean. Am încă 3 fraţi, Caius, Toma şi Aurelian, iar şcoala generală am absolvit-o la Gen. 1 Bistriţa, având-o învăţătoare pe Anuţa Solomon, dirigintă pe Elvira Maxim iar director pe I. Purcelean. Liceul l-am absolvit la Bistriţa în prima treaptă la secţia Silvicultură prima şi ultima generaţie la Bistriţa, dirigintă doamna Stan, iar treapta a 2 la Industrial 3, secţia operator industria lemnului cu diriginte doamna Ciontescu. În 1990 am început cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Univ. George Bariţiu Braşov, pe care am absolvit-o în 1996. Şi atât. Nu am mai continuat cu avocatura, notariat etc. din motive ... de mărci şi dolari. Armata am făcut-o în 2 etape, în 1986 la Brad - Hunedoara şi 1989 la Bucureşti, Dragalina, Snagov, Dăbuleni şi Craiova. Primul loc de muncă permanent (nu iau în calcul vacanţele din adolescenţă în care făceam un ban cinstit la ILF sau ICAR) a fost ca şi funcţionar şi administrator la Spitalul Judeţean Bistriţa (vă salut cu drag domnule Mândruţescu), şi apoi la Leagănul de Copii tot ca şi administrator, iar de aproape 15 ani sunt în presă. Primi 10 ani la Radio Transilvania cu director Ciprian Moldovan, pe urmă am lucrat ca dir. adj. la Bistriţa Express cu dir. Simona Bozbici, director operaţional în BN la  Atac de Bistriţa şi Reporter Special de Bistriţa cu patron Liviu Tănase, iar din vara 2007 am un PFA în domeniul jurnalismului, ca şi jurnalist independent. Am colaborat pe plan local cu AS-TV, TVB , Focus TV şi ziarele Bistriţeanul, Răsunetul şi Bistriţa Online, dar şi cu unele publicaţii la nivel naţional şi site-uri pe internet.
          Sunt căsătorit din 1990 cu Susana (Boby) şi avem 3 copiii: Adrian, Ana Maria şi Cristiana.
          Am pregătire şi diplome într-o mulţime de domenii, de la criminalistică şi pedagogie până la marketing şi management, de la sanie-bob şi orientarea turistică până la alpinism şi paraşutism, de la aplanarea conflictelor după model european şi până la negocieri sindicale, etc.
          Sunt un om fericit, împlinit şi norocos, cu o viaţă simplă, normală. Nu sunt nici cel mai deştept şi nici cel mai frumos, dar consider că am suficientă experienţă de viaţă şi profesională încât să pot emite opinii pertinente, după o documentare prealabilă şi o justă judecată. ,,Nimeni nu e vinovat până la pronunţarea definitivă a unei sentinţe,, e un motto din viaţa mea profesională, toţi suntem egali, toţi avem drepturi şi obligaţii iar democraţia pentru mine se explică simplu. ,,Faci ce vrei, când vrei, cu cine vrei, unde vrei etc. dar fără să deranjezi pe nimeni,,.

Am decis să îmi fac un blog pentru a mă putea exprima liber in public, în concordanţă cu ideile şi principiile mele, fără a implica pe nimeni în acţiunile mele. Nu vreau să deranjez pe nimeni nemeritat iar interesul meu personal şi jurnalistic se rezumă doar la aspectele publice, fără a implica viaţa personală a cuiva. Nu îmi plac mincinoşii, anonimii, laşii, ticăloşii, trădătorii şi semidocţii.
Acestea au fost şi unele din motivele pentru care am renunţat la colaborarea cu Bistriţa Online, dar nu şi la TVB, sper, pentru că nu accept să fiu denigrat de anonimi care nu vin la o ,,luptă dreaptă,, , să fiu catalogat în fel şi chip de laşi, de cei care nu înţeleg esenţa democraţiei, că ai obligaţii şi drepturi, nu numai unele şi altele ba. Bistriţa Online e un ziar foarte puternic, cunoscut, care are o politică editorială proprie, pe care am acceptat-o parţial mai ales că buna mea colega Mihaiela V.B.  a făcut marele compromis pentru ea de a scoate comentariile neadevărate la adresa mea, din materialele mele. Dar cei care acţionează după tipicul stalinist şi N.K.V.D.-ist, cei care lovesc pe la spate şi fără motiv, au început o campanie laşă de denigrare în cadrul comentariilor anonime de la materialele publicate de redacţie, nu de mine(ei ştiu că nu sunt şantajabil, nu am furat, minţit etc., şi atunci atacă bunul cel mai de preţ al unui bărbat normal - onoarea). Tot ce am scris eu a fost semnat şi va fi aşa, eu nu am putut accepta o asemenea practică a postărilor laşe şi am decis să renunţ. Acum voi publica pe blog, în viitor pe un ziar propriu, dar totul în conformitate cu principiile mele, adevăr, realitate, onoare şi demnitate şi mai ales ,,cenzura bunului simţ,, la adresa pornografiei, scandalurilor gratuite şi a scenelor sângeroase menite să atragă audienţă de tip OTV. Blogul va fi unul normal, fără excese şi atitudini extreme, aşa cum am fost învăţat de părinţi, familie, dascălii mei dar şi din cărţile citite, inclusiv de jurnalism.
Am să permit dialogul şi postările doar după autentificare sau citirea lor pentru că nu vreau atacuri la persoană şi acuze nefondate ci comunicare decentă, informaţii reale şi verificabile.
Sunt deschis la orice colaborare şi orice subiect de interes public, iar ofertele de publicitate le voi accepta doar din bani privaţi, firme etc., nu şi de la instituţiile statului sau partide politice, pentru-că altfel nu se mai pot face anchete serioase referitoare la cheltuirea banilor publici.
În timpul liber mă preocupă sportul de orice fel, mersul cu bicicleta, mişcarea în aer liber, iarba verde şi ieşirile în natură cu familia. Mă întâlnesc cu amicii mei şi facem schimburi de insigne, timbre, monede, bancnote, cartele telefonice şi calendare de buzunar.
Ţin cu Gloria Bistriţa şi pe urmă cu Steaua Bucureşti (nu cu Becali).
Militez pentru o republică parlamentară bicamerală dar cu membri mai puţini, democraţie, capitalism, concurenţa liberă, liberalism economic împletit cu social - democraţia nord europeană şi ecologia în gândire şi fapte. 
18 mai 2010.

Marius V. Chiuzan - jurnalist independent.
chiuzanblog@gmail.com  chiuzan@yahoo.com
    şi 0745.428335   -   0788.409690

Update. ianuarie 2012.

In prezent nu mai colaborez cu nici o televiziune, lucrand exclusiv la Bistritanews.ro , un ziar total independent (aparut in 23 august 2010).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu