sâmbătă, 29 mai 2010

Măsuri necesare pentru îmbunătăţirea accesării fondurilor europene de către autorităţile administraţiei publice locale


 Comunicat de presă
privind setul de măsuri necesare pentru îmbunătăţirea accesării fondurilor europene
 de către autorităţile administraţiei publice locale
Liga Aleşilor Locali PNL a adoptat miercuri, 26 mai 2010, un set de măsuri ce trebuie luate de administraţia centrală, dar şi de cele locale în fazele de aplicare şi evaluare, contractare şi implementare a proiectelor finanţate din fondurile post-aderare.
Reprezentanţii LAL consideră că prima condiţie o constituie înlăturarea “susţinerii” politice pentru acordarea finanţărilor.  De aceea, LAL cere  guvernanţilor actuali să respecte principiile spaţiului comunitar privind descentralizarea puterii şi întărirea autorităţii locale. De asemenea, liberalii solicită respectarea principiului subsidiarităţii şi atribuirii de competenţe autorităţilor locale numai cu alocarea de resurse financiare corespunzătoare, precum şi cel al egalităţii şanselor pentru toţi cetăţenii.
Aleşii locali ai PNL consideră că banii europeni trebuie folosiţi pentru realizarea unui program naţional de infrastructură locală, susţinut şi de la bugetul de stat. Programul va cuprinde proiecte de alimentări cu apă şi canalizare, drumuri, baze sportive, iluminat public, unităţi şcolare – creşe, grădiniţe, şcoli, licee -, cămine culturale, case de cultură şi biblioteci, cămine de copii şi de bătrâni, spitale, dispensare etc.
În programul LAL - PNL sunt cuprinse modalităţi de îmbunătăţire şi simplificare a legislaţiei, dar şi de stabilirea unor proceduri clare pentru acceptarea actelor adiţionale necesare implementării proiectelor demarate, îmbunătăţirea comunicării între autorităţile de management/organisme  de intermediare cu solicitanţii şi beneficiarii de fonduri.
O atenţie deosebită trebuie acordată eliminării restricţiilor în ce priveşte accesul la finanţări, dar şi a prevederilor abuzive ce duc la pierderea proiectului. Pentru aceasta este nevoie de asigurarea transparenţei şi comunicării corecte din partea instituţiilor responsabile cu coordonarea  fondurilor. Acesta înseamnă inclusiv simplificarea şi clarificarea ghidurilor solicitantului şi a cererilor de finanţare, care în momentul de faţă cuprind termeni greu de înţeles.
De asemenea, în opinia liberalilor, este absolut necesară reducerea birocraţiei excesive care incetinește şi chiar blochează accesarea banilor comunitari şi implementarea proiectelor. Aleşii locali ai PNL au constatat această  birocratizare atât la nivelul instituţiilor ce ţin de regiunile de dezvoltare, cât şi a autorităţilor de management/organismelor


intermediare. Liberalii consideră că birocraţia trebuie limitată şi în procesul de evaluare a solicitărilor, precum şi în cel de încheiere şi implementare a contractelor şi proiectelor.
Primul pas în reducerea birocraţiei ar putea fi reducerea numărului de documente solicitate şi simplificarea cerinţelor privitoare la documentele solicitate la dosar, multe dintre acestea. O altă soluţie ar fi simplificarea procedurilor de accesare  şi reducerea termenului de evaluare a proiectelor, concomitent cu simplificarea procedurilor de raportare financiară.
Accesarea rapidă şi eficientă a banilor oferiţi de Uniunea Europeană nu va putea fi realizată fără îmbunătăţirea pregătirii personalului necesar scrierii şi implementării de proiecte.
Toate aceste măsuri vor avea urmări nesemnificative  dacă bugetele locale nu vor primi fonduri suficiente  pentru scrierea, proiectarea, cofinanţarea şi plata TVA-ului pentru proiectele realizate din fondurile europene.
Din punct de vedere finaciar, este necesară şi reducerea termenelor de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari prin constituirea unui fond naţional, cu surse din bugetul de stat.
Alte măsuri cerute de primarii liberali de la administraţia centrală sunt îmbunătăţirea pregătirii funcţionarilor în ce priveşte managementul de proiect, îmbunătăţirea cunoştinţelor privind achiziţiile publice, dar şi simplificarea procedurilor privitoare la achiziţiile publice şi eliminarea celor care permit contestaţii neîntemeiate. 
Printre cerinţele aleşilor liberali se numără şi calificarea personalului din domeniul fondurilor europene, dar şi motivarea salarială a acestuia, încurajarea formelor asociative, acordarea de asistenţă tehnică/consultanţă gratuită aplicanţilor, asigurarea posibilităţii legale de lobby pentru proiectele depuse de fiecare aplicant etc.

 mai 2010                                                                               Biroul de presă PNL

Relaţii suplimentare prin Ionel Chiriţă, mobil  0744.385.323 / 0788.741.686.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu