joi, 27 mai 2010

Codasa in UE: Romania ocupa penultimul loc in clasamentul pensiei medii


Romania imparte cu Bulgaria ultimele doua locuri in clasamentul pensiei medii din UE. Astfel, pensia medie in Romania este de 177 euro si in Bulgaria 145 euro. Noi stam mai rau chiar si decat tarile baltice: Estonia (288 euro), Letonia (258 euro) si Lituania (220 euro). Cehia (324 euro) si Polonia (437 euro) ne depasesc substantial. Tarile vestice stau mult mai bine: Spania (877 euro), Franta (1108 euro), Italia (1141 euro) etc.
In imaginea alaturata sunt nominalizate si alte tari europene.
Romania imparte cu Bulgaria ultimele doua locuri in clasamentul pensiei medii din UE. Astfel, pensia medie in Romania este de 177 euro si in Bulgaria 145 euro. In imaginea alaturata sunt nominalizate si alte tari europene
De precizat ca Uniunea Europeana nu a adoptat acte normative care sa impuna unui stat membru un anumit sistem de pensii, o pensie minima, medie sau maxima, acordata cetatenilor sai. Dreptul de a stabili tipurile de pensii, ca si principiile, metodele si mecanismele de acordare a acestora revin fiecarui stat membru in parte, ca drept suveran.
Cuantumul pensiilor variaza, nu numai in functie de sistemul de pensionare la care o persoana a participat in timpul perioadei sale active sau de modul de administrare al acestuia - si anume, de catre stat, de catre intreprinderi sau de catre administratori privati -, dar si de conditiile si criteriile de pensionare in vigoare intr-un stat sau altul, de modul de calcul al pensiei, nivelul profiturilor obtinute de fondurile de pensii si distributia acestora, de numarul contribuabililor la sistemele de pensii si, nu in ultimul rand, de nivelul general al productivitatii muncii dintr-o tara sau alta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu