miercuri, 26 mai 2010

PROPUNERI de masuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare de la 01.06.2010

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A EXPORTATORILOR ŞI IMPORTATORILOR DIN ROMÂNIA
Bucureşti, Calea Victoriei nr.32-34, sc.B, et. 8, ap.94, sector 1,
cod poştal 010081
Tel: 021/313.92.23
Fax: 021/315.77.41; E-mail: aneir1@yahoo.fr
Mobil: 0722 / 734.000
Nr.238/25.05.2010
Catre Guvernul Romaniei
Stimate domnule Prim-Ministru Emil BOC
Spre informare:
- domnului Sebastian VLADESCU, Ministrul Finantelor Publice
- domnului Bogdan Iului HOSSU, Presedintele „Cartel ALFA”
PROPUNERI
de masuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare de la 01.06.2010

In cadrul masurilor de austeritate, de natura sa reduca cheltuielile bugetare, va propunem sa aveti in vedere si urmatoarele optiuni:
1. Aplicarea cotei de impozitare cu 90% a tuturor veniturilor salariatilor din sistemul public care depasesc salariul Presedintelui Romaniei (inclusiv salariile din strainatate ale corpului diplomatic roman).

2. Reducerea cu 50% a schemelor de personal, a cheltuielilor de personal si a cheltuielilor de functionare ale reprezentantelor diplomatice ale Romaniei din strainatate (ambasade, consulate, birouri comerciale s.a.), inclusiv prin suspendarea temporara a functionarii unor reprezentante diplomatice.
3. Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu deplasarile externe ale tuturor institutiilor publice.
4. Desfiintarea Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS) prin preluarea partiala a personalului in cadrul actualei Directii de Promovare a Comertului din cadrul MECMA si externalizarea celorlalte activitati ale CRPCIS prin transferarea lor in sectorul privat.
5. Eliminarea indemnizatiilor pentru toti membrii Comitetului interministerial (CIFGA) de la EXIMBANK, alcatuit din 18 secretari de stat, recompensati cu 4.000 EURO netto/luna/persoana.
6. Aplicarea cotei de 1% din salariul sefului institutiei pentru calcularea indemnizatiilor tuturor membrilor CA si AGA din intregul sistem financiar-bancar (banci, fonduri de garantare, comisii de supraveghere a sistemului financiar-bancar, Fondul Proprietatea etc.).
7. Reducerea de la 01.06.2010 cu 50% a veniturilor tuturor angajatilor din sistemul public financiar-bancar in paralel cu revederea pana la 01.01.2011, intr-o conceptie unitara, a sistemului de salarizare pentru angajatii din intregul sistem public financiar-bancar.
8. Reorganizarea Guvernului, prin reducerea sa la 8-10 ministere.
9. Reducerea cu 50% a numarului Secretarilor de Stat si a asimilatilor acestora.
10. Reducerea cu 50% a schemei cabinetelor tuturor demnitarilor.
NOTA
Daca prim masurile de mai sus si celelalte masuri propuse de partenerii sociali, inclusiv cele cuprinse in Scrisoarea catre FMI se vor obtine economii semnificative (mentinand deficitul bugetar convenit la 6,8% din PIB) se vor putea atenua efectele sociale ale masurilor convenite cu FMI dupa cum urmeza (in ordinea importantei sociale):
1. Inghetarea pensiilor mai mici de .. X .. lei (poate 1.000 RON), in paralel cu reducerea cu 25% a pensiilor normale (calculate in baza Legii 19) care depasesc acest nivel. Pensiile speciale, respectiv pensiile ce depasesc nivelul pensiilor normale calculate in baza Legii 19 vor fi impozitate cu 90%.
2. Inghetarea salariilor de incadrare din sectorul public mai mici de ..Y.. lei (poate nivelul salariului mediu pe economie), in paralel cu reducerea cu 25% a salariilor de incadrare mai mari decat acest nivel si reducerea cu 50% a tuturor sporurilor adaugate la salariul de incadrare (mai putin in domeniul apararii, fortelor de ordine, minerit).
3. Inghetarea alocatiilor pentru copii, ajutoarelor de somaj si a alocatiilor pentru mame.

Dr. Mihai IONESCU
Secretarul General al ANEIR
Co-Preşedintele Consiliului de Export al României

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu