vineri, 25 iunie 2010

Medicina în secolul 21

În Orient, tehnicile de recuperare şi echilibrare energetică (Reiki, Qigong, Zen etc.) s-au dezvoltat timp de mii de ani. Din secolul XX în Occident se dezvoltă fizioterapia, tot o tehnică de recuperare şi echilibrare energetică.

Dar despre ce energie este vorba în aceste forme de tratament? Ţinta lor este starea energetică a structurilor celulare. Somnul de fiecare zi este perioada biologică dedicată recuperării stării energetice a structurilor celulare. Când este corespunzător, ne trezim plini de vitalitate, gata să luăm din nou viaţa de unde am lăsat-o. Dar când somnul nu vine…Viaţa devine un chin şi în scurt timp apar tot felul de boli despre care credeam că le pot avea doar ceilalţi. Orientalii au inventat diverse tehnici de recuperare şi echilibrare energetică. Noi, europenii, poate le-am ştiut, dar le-am uitat. Acum le redescoperim şi nu ne vine să credem cât de importante sunt şi cât de puţină atenţie le-am acordat. Ceea ce intuiţia asiatică a pus pe primul plan în starea de sănătate, noi a trebuit să descoperim cercetând viaţa intimă a celulelor biologice.
Să încercăm să înţelegem mecanismele biologice declanşate în organism de tehnicile orientale de recuperare şi echilibrare energetică. Un flux de radiaţie electromagnetică de frecvenţe extreme de joase, generat de sistemul nervos central în perioadele de relaxare sau meditaţie (aşa-numita stare alfa), favorizează la nivelul structurilor celulare atingerea unei stări energetice înalte. Spectrul energetic caracteristic sistemului fizic constituit de celula biologică este în domeniul ELF (Extremely Low Frequency). Ca efecte imediate, se observă o dinamizare a schimburilor prin membrana celulară şi a proceselor enzimatice din interiorul celulei.
Acestea duc la un metabolism mai activ, însoţit de intensificarea emisiei radiaţiei electromagnetice generate de procesele fizico-chimice ce definesc activitatea biologică celulară. Una din proprietăţile definitorii ale acestei radiaţii este coerenţa, caracteristica emblematică a radiaţiei de tip LASER. Acest aspect remarcabil a fost stabilit în anii ’80 ai secolului trecut de un colectiv de cercetători condus de F. A. Popp şi W. Nagl. În aceeaşi perioadă începe să capete contur din ce în ce mai clar faptul că structurile biologice sunt însoţite de o matrice informaţională cu character holografic, care asigură coordonarea genezei şi evoluţia materiei vii.
Lucrările doctorului Karl Pribram cu privire la organizarea sistemului nervos central şi ale fizicianului David Bohm, atrag atenţia asupra acestui subiect la mijlocul anilor ’60. Secolul XX a însemnat şi o creştere uriaşă a posibilităţilor tehnologice. Încercările occidentale începute încă din secolul XIX de a pătrunde experimental în lumea medicine orientale, au făcut ca sistemul energetic indian bazat pe chakre, cât şi cel chinezesc al meridianelor, să capete în secolul XX concreteţe, adică o corespondenţă cu fiziologia occidentală. Acum putem spune foarte clar că o stare energetică corespunzătoare, echilibrată, a organismului, aceasta însemnând printer altele anumite valori specifice ale potenţialului de membrană la nivel celular, cu corespondenţă în starea chakrelor şi a circulaţiei Qi oriental, este caracteristica de bază a stării de sănătate.
Fiziologic vorbind, starea de sănătate este însoţită de un fond radiativ electromagnetic coerent corespunzător, ce face ca holograma electromagnetică generată de matricea informaţională să aibă un contrast suficient de puternic pentru a asigura buna coordonare în plan electromagnetic a proceselor fizico-chimice ce definesc materia vie. Plecând de la aceste premise, medicina secolului XXI se află în pragul unei revoluţii de proporţii care va face ca tehnicile de recuperare şi echilibrare energetic să devină principalele mijloace de tratament, însoţite, evident, de fondul nutriţional care să asigure detoxifierea şi remineralizarea organismului biologic. Primii paşi ai acestei revoluţii au fost deja făcuţi în secolul trecut. Astfel, în 1930 apare aparatul de fizioterapie american Diapulse, iar după război, Vasile Robescu deschide epoca terapiei ELF (Extremely Low Frequency) cu Magnetodiaflux-ul. Practicată în staţiunile balneoclimaterice, s-a dovedit a fi la fel de valoroasă în menţinerea stării de sănătate a românilor ca şi tehnicile orientale pentru asiatici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu