vineri, 25 iunie 2010

Democratia ca o joaca

Astazi, Curtea Constitutionala sa pronuntat. Pachetul de legi prin care Guvernul vroia sa taie pensiile cu 15 % si respectiv salariile cu 25 % asumandu-si raspunderea in parlament, este neconstitutional. Drept urmare, aceste legi nu se vor mai pune in aplicare (cel putin deocamdata). Ce i-ar mai ramane guvernului de facut in continuare?
In mod normal, intr-o tara democrata, civilizata si plina de oameni cu bun-simt (asa cum ne pretindem a fi) un astfel de guvern ar pleca in "secunda 2" pentru ca, guvernul nu ar mai avea credibilitatea necesara. Insa, la noi nu va fi asa ceva. Guvernul nu va pleca. In schimb, acest guvern va lua masuri "din ambitie " ca sa zic asa.
Acest guvern va lua cele mai neinspirate masuri. Respectiv, el va spune cam asa: "Nu ati vrut solutia usoara (micsorarea salariilor si a pensiilor)? Foarte bine. Marim tot ce inseamna taxe si impozite si TVA-ul". Iar cei care ulterior s-ar plange ca masura maririi taxelor si impozitelor este prea aspra, reprezetantii guvernului ar spune: "Daca nu sa vrut scaderea pensiilor si a salariilor....." .
Eu sustin ce am spus intr-un articol anterior. Si anume ca, acest guvern trebuie sa plece. Pentru ca asa este regula jocului in orice tara civilizata din lumea asta. Ti-ai asumat raspunderea pe un pachet de legi, iar acele legi au cazut. Rezultatul este ca, trebuie sa mergi acasa. Dar, cum am spus mai sus guvernul va ramane si va lua cele mai neinspirate masuri.
Exista voci precum ca, in spatele deciziei Curtii Constitutionale se afla actualul presedinte. Sincer inclin sa le dau crezare. Si uitati de ce. De fapt, scaderea pensiilor si a salariilor era o diversiune. Principalul scop, fiind acela de a marii T.V.A.-ul, taxele si impozitele dar, cei din guvern nu aveau suficiente motive sa faca acest lucru. Acum, au motive suficiente.
Spuneam mai sus ca, acest guvern va lua cele mai neinspirate masuri pentru ca, intr-un moment de criza asa de profunda se iau doua masuri foarte importante:
1. Stimularea consumului pentru ca, daca stimulezi consumul, stimulezi si productia (orice am produce noi in momentul de fata) .
2. Aducerea de bani la buget (Nu prin marirea de TVA, taxe si impozite). Aducerea de bani la buget se poate face si prin scaderea cotei unice si a T.V.A.-ului, intorcandu-ne astfel la punctul 1 stimularea consumului, creearea de locuri de munca (pentru ca, daca societatile comerciale au impozite mai mici de platit, aceste, vor putea sa creeze locuri de munca nu sa le reduca). Iar toate aceste masuri, pot fii coordonate cu lupta cu evaziunea fiscala.
Ca un simplu fapt, mentionez ca, daca evaziunea fiscala s-ar reduce cu 2 la suta, atunci, s-ar aduce 3 miliarde de euro la buget. Si deci, am avea bani sa rezolvam toate problemele. Cand amintesc de lupta cu evaziunea fiscala ma refer exclusiv la faptul ca cei care fac evaziune, sa fure si ei cu.. 2 la suta mai putin........ Ca e criza si astfel, ar fi rezolvata problema banilor.
Dar intrebarea este: Guvernul actual ar fi dispus sa reduca evaziunea fiscala? Raspunsul este NU. Ca daca ar fi vrut sa faca acest lucru, l-ar fi facut de mult. Parerea mea este ca, acest guvern si in general guvernul Boc de cand a venit PDL-ul la guvernare, a fost pus sa-i protejeze pe cei care fac evaziune fiscala la scara mare. Altfel nu se poate explica faptul in atatia ani, nu sa luat nici o masura contra acestei evaziuni in general si a celor care fac evaziune in special. Ceea ce sa dat in presa de-a lungul anilor ca o "contabila de la magazinul din colt" nu a introdus in contabilitate una sau doua facturi, face parte din filmul "sa-i prostim pe prosti facandu-ne ca lucram". Dar marii evazionisti care faceau si fac afaceri de zeci de miliarde de euro si nu platesc la buget nici macar un leu, sunt bine merci.
Iar efectele maririi TVA-ului, taxelor si impozitelor sunt urmatoarele: Scaderea consumului pentru ca, automat vor fi cresteri de pret la toate produsele si serviciile. Odata vor creste preturile datorita maririi T.V.A.-ului. Apoi, se vor mai marii datorita cresterii preturilor la gaz metan, electricitate, transport, etc. Consumul va scadea drastic, daca va scadea consumul va scadea si productia, iar atunci, societatile comerciale vor incepe sa dea oameni afara. Crescand astfel somajul cam.... pe la sfarsitul lunii Septembrie. De ce atunci si nu acum? Pentru ca, acum este sezonul estival. Este anotimpul concedilor ca sa zic asa. Si fenomenul asta se va observa cand oamenii vor venii din concediu.
 Daniel Leandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu