luni, 28 iunie 2010

Primul-ministru Emil Boc a prezentat în videoconferinţa cu prefecţii măsurile adoptate de Guvern în domeniul economic şi al reformei statului


COMUNICAT DE PRESĂ

Primul-ministru Emil Boc a prezentat în videoconferinţa cu prefecţii măsurile adoptate de Guvern în domeniul economic şi al reformei statului
         Primul-ministru Emil Boc a cerut reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, să asigure şi la nivel local informarea populaţiei şi a mediului de afaceri cu privire la măsurile pe care Executivul le-a adoptat deja sau le are în vedere pentru susţinerea activităţii economice şi reducerea deficitului bugetar.
          „Obiectivul nostru este de a scoate România din recesiunea economică, chiar dacă măsurile pe care suntem nevoiţi să le luăm par uneori extrem de grele şi nepopulare”, a reafirmat şeful Executivului.
          Prima dintre măsurile menţionate de primul-ministru a fost majorarea TVA la 24%, pe care Guvernul a fost nevoit să o adopte în condiţiile în care planul iniţial de reducere a cheltuielilor bugetare prin diminuarea cheltuielilor cu salariile şi pensiile „a fost amputat de Curtea Constituţională” pe componenta pensiilor.
          „Din nefericire, în această situaţie Guvernul a fost nevoit să recurgă la majorarea TVA. Nu este o măsură care să ne aducă bucurie, dar este o măsură care trebuie luată, repet, în condiţiile în care planul iniţial nu poate fi dus până la capăt în forma lui iniţială. Aşa cum am spus şi ieri, am în continuare convingerea că soluţia iniţială propusă de către Guvern, aceea de reducere a deficitului bugetar prin modalităţile propuse în lege, viza exact domeniile cheie cu probleme, în vederea însănătoşirii sistemului financiar românesc”, a declarat premierul Emil Boc, adaugând că, în aceste condiţii, „problema deficitului la bugetul de pensii rămâne”. Soluţia aleasă, de majorare a TVA, „ştim că are efecte dureroase pentru economie, că încetineşte ieşirea din recesiunea economică, dar în condiţiile date, repet, după decizia Curţii Constituţionale, ne poate asigura echilibrul financiar intern şi finanţarea deficitului prin menţinerea acordurilor internaţionale şi, nu în ultimul rând, posibilitatea de a continua reformele structurale ale statului, pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a accentuat şeful Executivului.
Guvernul a declanşat deja reforma în sănătate şi reforma în domeniul educaţiei, care se află în Parlament în faza finală. Pentru perioada următoare, Executivul pregăteşte acte normative decisive în privinţa reformei în administraţia publică locală – pentru a duce mai departe reforma statului şi a corecta toate greşelile perpetuate în ultimii 20 de ani în sistemul economic, financiar, bugetar şi administrativ din România.
          Executivul va continua să susţină activitatea economică. În această linie se înscrie menţinerea măsurii de neimpozitare a profitului reinvestit şi a cotei unice de 16%, pentru ca sistemul privat să beneficieze de un cadru propice dezvoltării economice, în condiţiile date, inclusiv prin măsurile guvernamentale de susţinere şi reprioritizare a investiţiilor.
          La ora actuală, sunt în vigoare 30 de măsuri adoptate de Guvern la capitolul anticriză, cărora li se vor adăuga şi altele şi care se încadrează în şirul măsurilor luate şi de către alte state din Uniunea Europeană.
          „Nimic din ceea ce au putut face alţii şi puteam face şi noi nu am ezitat să facem şi să încercăm, în condiţiile date ale sistemului din România, să susţinem ieşirea României din criză”, a conchis premierul Emil Boc.
          Şeful Executivului a punctat, totodată, temele importante ale programului de reformă a statului susţinut de Guvern.
          Astfel, în ceea ce priveşte implementarea legii care vizează venitul minim garantat, premierul Emil Boc a cerut intensificarea controalelor şi vigilenţă maximă pentru eliminarea oricăror cheltuieli abuzive cu plata unor ajutoare către oameni care au maşini şi case de lux, în condiţiile în care, din verificarea a aproximativ 25% din ajutoarele acordate s-a constatat că 20% erau ilegale.
          „Peste 2,4 miliarde de euro trebuie să punem de la bugetul de stat la bugetul de pensii şi asigurări sociale pentru a plăti aceste componente de asistenţă socială, iar o parte din aceşti bani, din nefericire, merg acolo unde nu trebuie. Aici o spun răspicat şi fără echivoc: oricine este capabil de muncă în această ţară trebuie să muncească. Ajutoarele trebuie să meargă la cei care cu adevărat sunt în nevoie, iar şmecherii care, repet, încearcă pe uşa din dos să primească bani de la stat fără să muncească, aceştia trebuie să dispară din ecuaţia economiei româneşti”, a declarat primul-ministru.
        Alte măsuri la care a făcut referire şeful Executivului au fost descentralizarea în domeniul sănătăţii, combaterea evaziunii fiscale - domeniu în care Guvernul a adoptat de curând un set nou de măsuri extrem de severe - şi suplimentarea Programului „Rabla” cu încă 30.000 de tichete valorice.
        În privinţa noilor măsuri adoptate pentru combaterea evaziunii fiscale, premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor să acorde „sprijin total direcţiilor de finanţe publice judeţene, ANAF, prin structuri reprezentate în teritoriu, astfel încât această ordonanţă să fie operaţională”.
          De asemenea, au fost limitate cu 20% cheltuielile cu bunuri şi servicii, prin care se estimează o economie la bugetul de stat de 320-330 de milioane de euro şi care se va aplica atât la nivelul administraţiei centrale şi locale, cât şi pentru companiile şi societăţile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat. În contextul în care pe primele patru luni ale anului cheltuielile la nivel central şi ministerial au scăzut cu 3%, la nivelul administraţiei locale s-a înregistrat o creştere cu 13%, ceea ce înseamnă că „undeva la nivel local avem o problemă. Aceste cheltuieli cu bunuri şi servicii au fost scăpate de sub control, de aceea am intervenit inclusiv pe cale legislativă naţională, pentru a le raţionaliza, astfel încât ele să rămână în limite controlabile. Nu se poate ca doar la nivel naţional să se facă toate eforturile, iar la nivelul administraţiilor locale, în condiţii încă de recesiune economică, să crească cu 13% pe primele patru luni ale anului 2010 în comparaţie cu 2009, cheltuielile de la nivel local.”
          În ceea ce priveşte descentralizarea în domeniul sănătăţii, primul-ministru le-a cerut reprezentanţilor în teritoriu ai Guvernului să prezinte până vineri, 2 iulie, o situaţie punctuală în fiecare judeţ cu problemele legate de procesele verbale de predare-primire a spitalelor.
          Tot în cadrul măsurilor menite să ajute România să iasă din recesiune se înscrie posibilitatea oferită autorităţilor locale de a lua împrumut de la stat pentru a-şi putea achita datoriile către agenţii economici, care au, la rândul lor, datorii la stat. O componentă extrem de importantă pentru depăşirea dificultăţilor economice o reprezintă susţinerea agenţilor economici pentru a duce la bun sfârşit proiectele europene contractate. Astfel, printr-un act normativ adoptat de Guvern, autorităţile locale pot lua cu garanţii de stat împrumuturi pentru a-şi putea asigura cofinanţarea proiectelor europene. Alte măsuri adoptate de Guvern pentru a îmbunătăţi rata de absorbţie a banilor europeni sunt capitalizarea suplimentară a Fondului de garantare şi contragarantare pentru IMM, care vor putea primi creditare pentru a-şi asigura partea lor de cofinanţare din proiectul european, şi posibilitatea dată firmelor de a putea ipoteca la bănci bunurile pe care le primesc în cadrul proiectului european. De asemenea, comisionul de rambursare anticipată a creditului a fost limitat sau eliminat în unele categorii de credite.

         





Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu