joi, 24 iunie 2010

VĂ CUNOAŞTEŢI DREPTURILE ?


o           Dacă este necesar, poliţia vă poate imobiliza pentru a vă reţine. Prin urmare, rămâneţi calm şi nu vă opuneţi.
o           Puteţi fi reţinut de poliţie până la 24 de ore dacă există indicii temeinice  că aţi comis o infracţiune. Poliţia trebuie să vă aducă la cunoştinţă motivele pentru care aţi fost reţinut. Legea permite poliţiei să vă conducă la secţie pentru verificări pentru o perioadă ce nu poate depăşi 24 de ore distincte de reţinere propriu-zisă dacă se consideră că reprezentaţi un pericol la adresa ordinii publice sau dacă identitatea dvs. nu poate fi stabilită.


o           După reţinere, puteţi fi arestat pentru o perioadă de 30 zile pe baza unui mandat     de arestare emis de un magistrat.
o           Poliţia trebuie să vă informeze asupra acuzaţiilor ce vă sunt aduse.
o           Puteţi fi percheziţionat, dar numai de către un poliţist de acelaşi sex.
o           Poliţia vă poate percheziţiona casa pe baza unui mandat de percheziţie emis de un magistrat, în afară de cazurile de flagrant delict sau când vă daţi consimţământul scris.
o           Limba oficială în care se desfăşoară procedura legală este româna. Dacă nu vorbiţi limba română, statul trebuie să vă pună la dispoziţie un interpret.
o           Aveţi dreptul la prezenţa unui avocat ales de dvs. Dacă nu vă puteţi permite un avocat şi sunteţi arestat pe baza unui mandat emis de procuror, aveţi dreptul la un avocat din oficiu din partea statului. Poliţia trebuie să vă informeze în legătură cu acest drept înainte de a vă lua prima declaraţie.
o           Poliţia are dreptul de a vă interoga, dar nu poate folosi forţa, tortura sau alte tratamente degradante împotriva dvs.
o           Aveţi dreptul de a tăcea. Nu puteţi fi forţaţi să mărturisiţi că aţi comis o infracţiune.
o           Familia sau o persoană desemnată de dvs. trebuie informată asupra faptului că sunteţi arestat şi a locului unde vă aflaţi.

ACESTE DREPTURI VĂ SUNT GARANTATE DE CONSTITUŢIA  ROMÂNIEI  ŞI DE  CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu