miercuri, 23 iunie 2010

Atentie la carduri !


Daca la inceput ne-au fost bagate pe gat de catre guvern (vezi articolele 5-8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 149/2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice) cardurile bancare au ajuns sa fie din ce in ce mai utilizate de catre o parte din ce in ce mai mare a populatie. Obligatorii sau nu, acestea sunt folosite astazi de catre persoanele active din domeniul privat sau de stat, dar si de catre pensionari.
Mare parte dintre persoanele care folosesc acest mod de pastrare a bunurilor (banilor) au luat aceasta decizie si din rationamentul sigurantei, fiind stiut faptul ca nimeni nu poate avea acces la contul tau, la economiile tale, in lipsa acelui cod PIN care trebuia introdus la retragerile din ATM sau la plata unor servicii sau cumparaturi.
Surpriza insa! Si bineinteles mare, mare atentie la locul unde va pastrati cardul, pentru ca o data cu el pot sa dispara si economiile dumneavoastra pentru ca de ceva vreme incoace PIOS-urile unei anumite banci nu mai cer si codul PIN. Incercand sa implementeze si in Romania politica tarii de provenienta, Austria, Erste Bank, detinatoarea pachetului majoritar al BCR, a adus in statiile Petrom si in alte locuri PIOS-uri care nu mai solicita codul PIN. BCR a uitat insa ca in tara de import a acestei tehnici, angajatii sunt instruiti sa ceara un act de identitate pantru a confrunta identitatea trecuta pe card cu cea de pe cartea de identitate sau pasaport sau se uita pe semnatura de pe verso. La noi, desigur, ca acest lucru s-a uitat sa fie trecut in fisa celor care au facut pregatirea personalului si astfel foarte usor cineva isi poate alimenta masina sau cumpara bunuri si servicii de pe economiile dumneavoastra.
In concluzie cred ca ar fi bine sa va pastrati cardul la ... ciorap.  

Daniel Coltescu - un jurnalist foarte dependent ... financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu