luni, 21 iunie 2010

Stop discriminarii.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)
- este autoritatea de stat autonoma, sub control parlamentar, care isi desfasoara activitatea in domeniul discriminarii. Consiliul este garant al respectarii si aplicarii principiului nediscriminarii, in conformitate cu legislatia interna in vigoare si cu documentele internationale la care Romania este parte. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii functioneaza in baza Ordonantei Guvernului nr.137/2000 republicata, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.


Activitatea Consiliului deriva din raspunsul la urmatoarele intrebari:

CE ESTE DISCRIMINAREA?
Prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare.
Criteriile stabilite de legislatia romaneasca sunt:
• rasa
• nationalitate
• etnie
• limba
• religie
• categorie sociala
• convingeri
• sex
• orientare sexuala
• varsta
• handicap
• boala cronica necontagioasa
• infectare HIV
• apartenenta la o categorie defavorizata
• precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.


Formele discriminarii

DISCRIMINAREA DIRECTA
survine cand o persoana beneficiaza de un tratament mai putin favorabil decat o alta persoana care a fost, este sau ar putea fi intr-o situatie comparabila, pe baza oricarui criteriu de discriminare prevazut de legislatia in vigoare.


DISCRIMINAREA INDIRECTA
survine atunci cand o prevedere, un criteriu, o practica aparent neutra dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare, cu exceptia cazurilor in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere acelui scop sunt adecvate si necesare. De asemenea, discriminarea indirecta este orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care la genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat, supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de altele care se afla in situatii egale.

DISCRIMINAREA MULTIPLA
survine atunci cand o persoana sau un grup de persoane sunt tratate diferentiat, intr-o situatie egala, pe baza a doua sau a mai multor criterii de discriminare, cumulativ.

HARTUIREA
este orice comportament care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv, pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu.

VICTIMIZAREA
este orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in instanta sau la institutiile competente, cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.

DISPOZITIA DE A DISCRIMINA (ordinul de a discrimina)
este considerata a fi tot o forma de discriminare si reprezinta un ordin primit de o persoana sau un grup de persoane de la o alta persoana sau grup de persoane pentru a discrimina.


CE TREBUIE SA CONTINA O PETITIE?
Petitia trebuie sa contina urmatoarele date obligatorii:
• numele si prenumele tau (a persoanei care ne sesizeaza);
• adresa pe care doresti sa primesti raspunsul nostru, adresa de contact pentru ca noi sa putem lua legatura cu tine, pentru informatii suplimentare, necesare solutionarii cazului tau;
•numar de telefon, pentru a te putea contacta pentru informatii suplimentare;
•continutul plangerii, in care tu vei scrie detaliat faptele pe care le consideri discriminatorii. Trebuie sa scrii cat mai detaliat si sa prezinti cat mai multe argumente in favoarea cazului tau, pentru demonstrarea faptei de discriminare, imprejurarile in care s-a petrecut fapta, martorii care au asistat la aceasta;
•datele de identificare ale persoanei pe care o acuzi de discriminare (adresa, eventual telefon etc), necesare pentru contactarea acestuia de catre colegii nostri, in vederea audierii acesteia de catre Colegiul director al CNCD sau pentru investigatii suplimentare.


CE SE INTAMPLA DUPA DEPUNEREA PETITIEI?

Noi vom analiza cazul si va vom raspunde!
In urma primirii petitiei tale, o inregistram si o dam spre solutionare Colegiului director. Poti sa ne sesizezi in termen de un an de la data savarsirii faptei de discriminare sau de la data la care ai luat cunostinta de ea. Important este ca petitia pe care o faci sa ne-o transmiti cat mai repede de la momentul savarsirii faptei sau de cand ai luat act de ea, deoarece, cu trecerea timpului, probele si marturiile se pierd. Tu sau persoana discriminata poate solicita in instanta de judecata inlaturarea consecintelor faptelor de discriminare si restabilirea situatiei anterioare faptei de discriminare. Termenul de solutionare a petitiei este de 90 de zile.
Colegiul director va cerceta existenta faptei de discriminare prin citarea obligatorie a partilor, care se realizeaza prin orice mijloc care asigura confirmarea primirii. Neprezentarea partilor nu impiedica solutionarea petitiei. Pentru luarea unei decizii corecte, putem face investigatii suplimentare, putem chema partile (pe tine si pe persoana pe care o acuzi de discriminare) la sediul nostru, pentru audieri.

Tu ai obligatia sa dovedesti existenta faptelor de discriminare iar persoana pe care o acuzi are obligatia sa dovedeasca ca acestea nu constituie discriminare.
Solutia (Hotararea Colegiului director) ti–o comunicam in scris, tie si celui pe care il acuzi de discriminare, in termen de 15 zile de la luarea deciziei in sedinta Colegiului director. De la data primirii Hotararii Colegiului director, tot in termen de 15 zile, partile (tu si cel pe care il acuzi) daca sunt nemultumite de solutionarea cazului, o pot contesta in instanta. Taxa judiciara de timbru este gratuita pentru ambele parti.

Pentru asistenta juridica si informatii suplimentare, consilierii juridici din cadrul Compartimentului Asistenta Colegiu director iti stau la dispozitie.

SANCTIUNI

Faptele de discriminare se sanctioneaza contraventional:
• cu avertisment
• cu amenda de la 400 lei la 4 000 lei daca discriminarea vizeaza o persoana fizica

• cu amenda de la 600 lei la 8 000 lei daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau comunitate.




Ne puteti contacta la adresa de mai jos, sau prin telefon sau email.
De asemenea ne puteti transmite direct un mesaj folosind formularul de contact.
Sediul central
Program de lucru cu publicul:
Luni-Joi 08:00 - 16:30
Vineri: 08:00 - 14:00
Adresa: Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1, 010155 Bucuresti
Telefon: +4 021 312.65.78 ; +4 021 312.65.79
Fax: +4 021 312.65.85
Email: support @ cncd.org.ro
Biroul teritorial Mures
Adresa: Str. Cuza Voda nr. 22, cam. 51-52, 540027 Tirgu-Mures
Telefon: 0365.56.02.60
Biroul teritorial Buzau
Adresa: Bulevard Balcescu Nicolae, Nr. 48, Et. 2, Ap. 41 - Cladirea prefecturii
Telefon: 0338.56.01.60

Centrul de documentare
In cadrul Proiectului de Infratire Institutionala PHARE intitulat Cresterea capacitatii institutionale in domeniul combaterii discriminarii, care a fost realizat in parteneriat cu Ministerul Justitiei din Olanda, a fost infiintat Centrul de Documentare al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta poate fi accesat de catre angajatii Consiliului si de catre persoanele interesate in problematica nediscriminarii, in prezent fiind destinat numai uzului intern, prin consultarea publicatiilor la sediul institutiei. In viitor, se va avea in vedere si infiintarea serviciului de imprumut.
Program de lucru cu publicul:
Luni-Joi 10:00 - 14:00
Vineri: 10:00 - 12:00

Adresa: Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1, Bucuresti
Email: support @ cncd.org.ro

Material sintetizat de Chiuzan Marius Vasile – monitor-raportor CNCD pentru B.N. si jurnalist independent. 0788.409690 chiuzan@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu