joi, 24 iunie 2010

Vasile Blaga a precizat că inundaţiile au afectat 104 localităţi din 28 de judeţe

GUVERNUL ROMANIEI 23.06.2010
COMUNICAT DE PRESĂ
Premierul Emil Boc a convocat astăzi la Palatul Victoria o videoconferinţă cu prefecţii pentru a analiza situaţia cauzată de inundaţiile care au afectat în ultimele zile mare parte din judeţe, precum şi pentru a dispune unele măsuri, ţinând cont de prognozele meteorologice şi hidrologice pentru perioada următoare.

Primul-ministru a reamintit că în această seară, la ora 21, încetează atenţionarea meteorologică – cod galben privind precipitaţiile, dar întrucât există pericolul formării de viituri pe Dunăre în zona Galaţi-Tulcea şi la intrarea Dunării în ţară, a cerut tuturor prefecţilor să fie pregătiţi să intervină, în cazul în care va fi nevoie. „În judeţele în cauză, vă rog să interveniţi pentru a evita producerea de pagube materiale, atât cât este posibil, pentru a le limita, /.../ pentru a rezolva, împreună cu primăriile, problema canalizării /.../ Şi, nu în ultimul rând, să fiţi la fel de operativi cu dispeceratul pentru situaţii de urgenţă de la Bucureşti, astfel încât noi să intervenim în timp util pentru a rezolva ceea ce este necesar”.


Premierul Emil Boc le-a transmis reprezentanţilor Guvernului din teritoriu că „prioritatea majoră trebuie să fie salvarea vieţilor umane şi evitarea pagubelor materiale, printr-o intervenţie promptă a structurilor de care răspundeţi”.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a făcut un bilanţ al pagubelor înregistrate până astăzi, la ora 14.30. Vasile Blaga a precizat că inundaţiile au afectat 104 localităţi din 28 de judeţe, s-au înregistrat 3 decese şi au fost evacuate pe termen scurt 148 de persoane. Cele mai afectate judeţe sunt Alba (18 localităţi) şi Cluj(13 localităţi). „Mai sunt afectate 511 gospodării şi anexe, 42 curţi, 634 subsoluri. Sunt inundate 100 de locuinţe, din care 3 sunt distruse. De asemenea, 45 de obiective socio-economice. Sunt afectate 5 drumuri naţionale, 21 judeţene şi 27 comunale. Au fost inundate 2.280 de hectare de păşuni şi fâneţe, 3.160 de hectare de păduri şi 2.400 de hectare de teren arabil. Sunt afectate: 16 poduri, 90 de podeţe, 4 punţi pietonale, 528 de fântâni, dar s-a acţionat în aceste zile – ieri şi astăzi – şi situaţia intră în normal” a mai declarat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Ministrul Vasile Blaga a mai susţinut că în acest moment nu există probleme sau cerinţe deosebite şi a atras atenţia prefecţilor să „nu se înceapă cu exagerări vis-à-vis de cerinţele de la rezerva de stat”.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că la nivelul structurilor pe care le conduce a convocat încă de ieri un comitet pentru situaţii de urgenţă şi a cerut tuturor factorilor implicaţi să intervină operativ în perioada următoare, mai ales în zona Dunării.

Premierul Emil Boc a reamintit autorităţilor locale că Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă pentru deblocarea activităţii agenţilor economici care au de recuperat sume de la autorităţile locale.„1500 miliarde de lei pot fi utilizaţi de autorităţile locale pentru plata datoriilor către furnizori, cu condiţia ca furnizorii să aibă datorii către bugetul de stat. Vă rog să discutaţi aceste acte normative cu primarii din teritoriu pentru ca ele să devină operaţionale şi să eliminăm o parte din blocajele din economie”, a cerut primul-ministru Emil Boc.
Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu