vineri, 25 iunie 2010

EDUCAŢIA RUTIERĂ A COPIILOR, O OBLIGAŢIE A ADULŢILOR !


Pentru fiecare dintre noi circulaţia rutieră reprezintă o parte din viaţa de zi cu zi, una din legăturile nevăzute care ne leagă de cei cu care împărţim zilnic de nenumărate ori strada - fie că mergem pe jos, fie că recurgem la serviciile unui vehicul pe mai multe roţi.
Între participanţii la traficul rutier se detaşează o categorie aparte : pietonii.
Pentru orice pieton instinctul de conservare trebuie să-şi spună cuvântul sau, altfel spus, omul trebuie să ţină la viaţa lui.


Se ştie că, de foarte multe ori, copiii pot constitui un pericol pentru circulaţia rutieră.
Iată de ce aflarea unor veşti despre accidente de circulaţie în care sunt implicaţi copiii ne mâhneşte pe toţi - părinţi şi educatori. În asemenea cazuri ne întrebăm dacă am făcut ce era necesar pentru a-i feri de asemenea pericole.
Familia, şcoala, mass-media, prin activităţile pe care le întreprind, sunt factori hotărâtori în educarea rutieră a copiilor. De aceea, pentru prevenirea accidentării copiilor, recomandăm părinţilor să îi înveţe pe cei mici :
·  să circule numai pe trotuare sau poteci laterale;
·  să circule pe partea dreaptă a trotuarului;
·  să nu se joace sau să staţioneze pe trotuar, în grupuri care să stânjenească circulaţia pietonilor;
·  să nu staţioneze pe bordura trotuarelor;
·  să traverseze pe partea dreaptă a marcajului pietonal, alăturându-se, pe cât posibil, celorlalte grupuri de pietoni;
·  să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;
·  să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
·  să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani;
·  după căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor.
·  dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate, arterele principale cu trafic mare; dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia, orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă acesta nu este suficient. Trebuie să vă convingeţi că toţi conducătorii auto v-au observat intenţia.
REŢINEŢI ŞI MEDITAŢI : Învăţându-i pe copii să circule corect, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu