miercuri, 30 iunie 2010

RAPORT ITM BN


 RAPORT COMPARATIV PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ
PE PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI 2009 ŞI 2010
 În perioada 01.01.2009 – 30.06.2009, inspectorii de muncă din cadrul Corpului de Control Relaţii de Muncă au efectuat un număr de 668 acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă la sediile sau punctele de lucru ale angajatorilor existenţi pe raza judeţului. În urma acestor controale au fost aplicate 606 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor legale în materie.
Astfel, s-au aplicat 67 de amenzi contravenţionale în cuantum de 222.500 lei, respectiv 539 avertismente contravenţionale pentru încălcări mai puţin grave ale cadrului legal.
Urmare acestor acţiuni de control ale inspectorilor de la Corpul de Control Relaţii de Muncă au fost constatate următoarele abateri de la normele legale în vigoare, în domeniul legislaţiei muncii :
- fapta angajatorului de a primi la muncă persoane pentru care nu au fost întocmite contracte individuale de muncă, în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă, numărul cazurilor constatate şi sancţionate contravenţional au fost de 37, aplicându-se amenzi în valoare de 82 000 lei , conform art. 276 alin.(1) lit. e din Legea nr. 53 / 2003, pentru un număr de 54 persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă ;
- nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară a fost sancţionată, cf.art.276 lit.h din Codul Muncii cu 114 avertismente;
- neînregistrarea în termenul legal la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud a contractelor individuale de muncă şi nedepunerea în termenele legale a dovezilor de plată a drepturilor salariale (statele de plată) precum şi a actelor emise de angajatori privind executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă. Numărul cazurilor constatate şi sancţionate contravenţional, cu avertisment conform art. 5 din O.G. nr.2 /2001 au fost de 396. Au fost aplicate 27 amenzi contravenţionale în valoare de132 000 lei.
- neînfiinţarea registrului şi/sau netransmiterea acestuia în formă electronică la I.T.M.B-N în termenele prevăzute de H.G. nr.161/2006 a fost sancţionată prin aplicarea a 2 amenzi contravenţionale în cuantum de 4 000 lei şi 28 avertismente ;
- în temeiul Legii nr. 344/2007 a fost sanctionat un angajator cu avertisment;
- în temeiul Legii nr.108/1999 a fost sancţionat un angajator cu amendă în cuantum de 4 500 lei.


Atât cu prilejul efectuării controalelor, cât şi cu cel al cercetării şi soluţionării scrisorilor şi reclamaţiilor, au fost dispuse 2224 măsuri legale care se impuneau în vederea restabilirii legalităţii precum şi pentru acordarea drepturilor cuvenite celor prejudiciaţi.
Acţiuni, activităţi deosebite desfăşurate în perioada de referinţă:
1.În zilele de 19 - 21 februarie 2009, în cadrul Campaniei Naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă fără forme legale precum şi verificarea condiţiilor de muncă si a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece, pentru lucrătorii angajaţi în cadrul unităţilor ce au ca obiect de activitate servicii de spălătorie auto, inspectorii de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud au desfăşurat acţiuni de control la angajatorii de pe raza judeţului cu activitate îndomeniul menţionat.
Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a Campaniei inspectorii de muncă au aplicat în total 42 sancţiuni contravenţionale, respectiv 42 avertismente. Astfel, inspectorii de muncă de la Corpul de Control - Relaţii de muncă au verificat un număr de 21 societăţi comerciale care au puncte de lucru în judeţ şi care desfăşoară activitate în domeniul serviciilor de spălătorie auto.   S-au aplicat 25 avertismente şi s-au dispus 75 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
2.În zilele de 10 şi 17 martie 2009 inspectorii de muncă din cadrul serviciului Corp Control Relaţii de muncă au desfăşurat două acţiuni de control pe timp de noapte la angajatorii de pe raza municipiului cu activitate în domeniul comerţului. Obiectivul principal al controalelor a fost verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale cu privire la munca de noapte, precum şi identificarea angajatorilor care folosesc lucrători fără forme legale de angajare.În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă au verificat un număr de 13 societăţi comerciale care desfăşoară activitate în domeniul comerţului. Au fost identificaţi 6 angajatori la care lucrau 8 persoane fără forme legale de angajare, amenzile contravenţionale aplicate însumând 12.000 lei. Au fost constatate 33 deficienţe pentru remedierea cărora au fost dispuse 33 măsuri de intrare în legalitate.
3. În perioada 27 – 29 mai 2009, în cadrul “Campaniei Naţionale privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă precum şi relaţiile de muncă în domeniul construcţiilor“, inspectorii de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud au desfăşurat acţiuni de control la angajatorii de pe raza judeţului cu activitate în domeniul - construcţii civile şi industriale, drumuri şi poduri. Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a Campaniei inspectorii de muncă au aplicat în total 18 sancţiuni contravenţionale, respectiv 16 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 3 500 lei.
Astfel, inspectorii de muncă de la Corpul de Control - Relaţii de muncă au verificat un număr de 20 societăţi comerciale care au puncte de lucru în judeţ şi care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor. La 2 dintre aceşti angajatori au fost identificate 2 persoane care prestau activitate fără a avea întocmite contracte individuale de muncă anterior începerii activităţii, fapt pentru care respectivii angajatori au fost sancţionaţi cu 2 amenzi contravenţionale în cuantum de 3 500 lei. S-au dispus 13 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
                    
Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud în perioada 01.01.2010 – 28.06.2010 a avut ca obiectiv principal în domeniul Relaţiilor de Muncă  realizarea acţiunilor din Programul propriu de acţiuni pentru anul 2010, precum şi a obiectivelor desprinse din actele normative în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, respectiv  Legea nr. 108/1999 , Legea nr. 130/1999 , republicată,  Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, completat şi modificat ,  H.G. nr. 161/2006 , O.U.G. nr. 96/2003 , O.U.G. nr.56/2007, Legea nr.202/2002 , Contractul colectiv de muncă unic la nivel national aferent anilor 2007 - 2010 şi altele.
            În activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud s-a urmărit schimbarea fundamentală a raportului dintre administraţie şi cetăţean, prin realizarea unui serviciu public în folosul exclusiv al cetăţeanului şi al celor care beneficiază de serviciile instituţiei noastre. Un accent deosebit s-a pus pe creşterea transparenţei activităţii şi pe coerenţa acţiunilor întreprinse de funcţionarii publici din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Acţiunile de control au urmărit în principal creşterea rolului şi eficienţei Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud prin conştientizarea agenţilor economici cu privire la respectarea legislaţiei de  muncă şi protecţie socială referitoare la încadrarea în muncă, modificarea , suspendarea şi încetarea raporturilor juridice de muncă, achitarea de către angajatori a comisionului datorat potrivit Legii nr.130/1999, republicată şi depunerea Registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic - REVISAL.
            A crescut rigurozitatea în activitatea funcţionarilor publici şi în ceea ce priveşte motivarea şi formularea  răspunsurilor la petiţiile adresate de cetăţeni, acţionându-se pentru scurtarea termenelor în care instituţia noastră comunică răspunsurile solicitate, identificarea şi remedierea deficenţelor constatate şi dispunerea unor măsuri de acordare a drepturilor cuvenite în cazul unor persoane prejudiciate.
Astfel, în perioada 01.01.2010 – 28.06.2010 s-au efectuat un număr de 609 acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă la sediile sau punctele de lucru ale angajatorilor existenţi pe raza judeţului.
            Urmare acestor acţiuni de control au fost constatate următoarele abateri de la normele legale în vigoare din domeniul legislaţiei muncii :
-          fapta angajatorului de a primi la muncă  persoane pentru care nu au fost întocmite contracte individuale de muncă, în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă; numărul cazurilor constatate şi sancţionate contravenţional au fost de 33, aplicându-se amenzi în valoare de 117.000 lei, conform art. 276 alin.(1) lit. e din Legea nr. 53/2003, fiind identificate un număr de 39 persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă ;
-          nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, repausul săptămânal precum şi a celor referitoare la munca pe timp de noapte a fost sancţionată, conform art.276(1) lit.h, lit.i şi lit.k. din Codul Muncii, cu 103 avertismente;
-          neînregistrarea în termenul legal la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud a contractelor individuale de muncă şi nedepunerea în
-          termenele legale la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bistriţa-Năsăud a dovezilor de plată a drepturilor salariale (statele de plată), precum şi a actelor emise de angajatori privind modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă ; numărul cazurilor constatate şi sancţionate contravenţional cu avertisment conform art. 5 din O.G. nr. 2/2001 au fost de 220. Au fost aplicate 21 amenzi contravenţionale în valoare de 108.000 lei ;
-          neînfiinţarea registrului şi/sau netransmiterea acestuia în formă electronică la I.T.M.B-N în termenele prevăzute de H.G. nr.161/2006 a fost sancţionată prin aplicarea a  72 de avertismente şi unei amenzi de 2.000 lei .
Totalul sancţiunilor aplicate în perioada 01.01.2010 – 28.06.2010 în domeniul relaţiilor de muncă a fost de 450, din care 55 amenzi în cuantum de 227.000 lei şi 395 avertismente.
            Atât cu prilejul efectuării controalelor, cât şi cu cel al cercetării şi soluţionării scrisorilor şi reclamaţiilor, au fost dispuse măsurile legale care se impuneau în vederea restabilirii legalităţii precum şi pentru acordarea drepturilor cuvenite celor prejudiciaţi. Astfel, inspectorii de muncă relaţii de muncă au dispus angajatorilor prin
actele de control un număr de 1687 măsuri legale pentru remedierea deficienţelor constatate.




Comparaţie primele 6 luni 2009 si 2010


Munca la negru (nr. pers. identif.)
Amenzi
Cuantum amenzi (mii lei)
2009
54
37
72
2010
39
33
117











Director Coordonator
Berbecar Otilia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu